Chipsy jsou vděčné pohoštění. Milují je jak dospělí, tak i „omladina“, která je konzumuje ve velkém… Bramborové lupínky jsou klasika, která nikdy nikoho neomrzí. Nicméně, pokud chcete vyzkoušet něco nového, je tu sýrová varianta chipsů.
V čem je jiná než ta známá bramborová?
Předně v tom, že jde o čistě sýrovou záležitost – tedy neobsahuje žádné nezdravé škroby nebo rafinované sacharidy.
Autor videa, Tesco Česko, vám ukáže jak si připravit domácí sýrové chipsy. Více na kanále YouTube.com.
Kupičky na rozpečení
Sýrové chipsy sice nepatří mezi dietní pokrmy, ale není v nich ani špetka chemie. Jak si je připravíte: Stačí když vezmete tvrdý sýr a najemno ho nastrouháte. Pak vyložte plech pečícím papírem a opatrně na něj navrstvěte (v menších rozestupech) sýrové kupičky. Snažte se, aby byly v rozestupu a jejich průměrný rozměr činil 4,5 centimetru.
Není sýr jako sýr
Pekáč se sýrovými chipsy pečte v předehřáté troubě na 175 °C. Doba pečení závisí na druhu použitého sýra. Jakmile jsou chipsy hotové, nechte je trochu vychladnout a až poté je sloupněte. Je to jednoduché, viďte!
Podle autorů receptu je ale zásadní, jaký sýr na výrobu chipsů použijete. Sami udělali pokus a použili celkem šest sýrů – eidam, gouda, hermelín, čedar, parmezán a nivu. Který z nich vyšel jako vítěz?
Pozor na nivu a hermelín
Pokud nechcete mít na talíři fiasko, nepoužívejte k výrobě chipsů nivu, eidam nebo hermelín. Důvod je prostý – niva má konzistenci, která se na výrobu sušenek nehodí.
Eidam se sice rychle rozteče (což je žádoucí), ale je tak chuťově mdlý, že ho nevezmete na milost, i kdybyste chtěli. A hermelín? Ten není na chipsy zrovna dělaný. Nicméně, hodí se jako „nouzovka“, která nezklame.
Nejlepší volba: čedar a parmezán
Pokud někdy budete dělat sýrové chipsy, tak se do toho pusťtte s goudou nebo parmezánem. Proč? Oba sýry jsou po rozpečení křupavé a mají lahodnou chuť. Pokud byste chtěli mít chipsy co nejdříve hotové, sáhněte po čedaru, který v teple rychleji povolí. Naopak intenzivnější požitek vám dopřeje parmezán, který dodá vašemu pohoštění italský šmrnc.
Zdroje: https://nasetema.cz, www.nejrecept.cz