Chipsy jsou vděčné pohoštění. Milují je jak dospělí, tak i „omladina“, která je konzumuje ve velkém… Bramborové lupínky jsou klasika, která nikdy nikoho neomrzí. Nicméně, pokud chcete vyzkoušet něco nového, je tu sýrová varianta chipsů.

V čem je jiná než ta známá bramborová?
Předně v tom, že jde o čistě sýrovou záležitost – tedy neobsahuje žádné nezdravé škroby nebo rafinované sacharidy.

Autor videa, Tesco Česko, vám ukáže jak si připravit domácí sýrové chipsy. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Kupičky na rozpečení

Sýrové chipsy sice nepatří mezi dietní pokrmy, ale není v nich ani špetka chemie. Jak si je připravíte: Stačí když vezmete tvrdý sýr a najemno ho nastrouháte. Pak vyložte plech pečícím papírem a opatrně na něj navrstvěte (v menších rozestupech) sýrové kupičky. Snažte se, aby byly v rozestupu a jejich průměrný rozměr činil 4,5 centimetru.

Není sýr jako sýr

Pekáč se sýrovými chipsy pečte v předehřáté troubě na 175 °C. Doba pečení závisí na druhu použitého sýra. Jakmile jsou chipsy hotové, nechte je trochu vychladnout a až poté je sloupněte. Je to jednoduché, viďte!

Podle autorů receptu je ale zásadní, jaký sýr na výrobu chipsů použijete. Sami udělali pokus a použili celkem šest sýrů – eidam, gouda, hermelín, čedar, parmezán a nivu. Který z nich vyšel jako vítěz?

Pozor na nivu a hermelín

Pokud nechcete mít na talíři fiasko, nepoužívejte k výrobě chipsů nivu, eidam nebo hermelín. Důvod je prostý – niva má konzistenci, která se na výrobu sušenek nehodí.

Eidam se sice rychle rozteče (což je žádoucí), ale je tak chuťově mdlý, že ho nevezmete na milost, i kdybyste chtěli. A hermelín? Ten není na chipsy zrovna dělaný. Nicméně, hodí se jako „nouzovka“, která nezklame.

Nejlepší volba: čedar a parmezán

Pokud někdy budete dělat sýrové chipsy, tak se do toho pusťtte s goudou nebo parmezánem. Proč? Oba sýry jsou po rozpečení křupavé a mají lahodnou chuť. Pokud byste chtěli mít chipsy co nejdříve hotové, sáhněte po čedaru, který v teple rychleji povolí. Naopak intenzivnější požitek vám dopřeje parmezán, který dodá vašemu pohoštění italský šmrnc.

Související články

Zdroje: https://nasetema.cz, www.nejrecept.cz