Ostružiny a borůvky želé krásně obarví a levandule ovoní.

Chladivé dezerty: Mražený řecký jogurt a želé dort

Pokud vám dochází inspirace, co s úrodou malin, jahod a borůvek, vyzkoušejte dva bleskové recepty na sladké. Kromě toho, že jsou skoro bez práce, vás jako bonus ještě ochladí.

Želé mini bábovky s ovocem a levandulí

Na cca 6 porcí:

  • 125 g malin
  • 125 g ostružin (nebo borůvek)
  • 300 g jahod
  • 150 ml vody
  • 60 g krupicového cukru
  • 300 ml jablečného džusu
  • 4 čajové lžičky želatiny v prášku
  • 3 levandulové klasy

Na podávání:

  • smetana ke šlehání
  • ovoce

Maliny, jahody a borůvky přebereme a omyjeme, je-li potřeba. Z jahod odkrájíme stopky a nakrájíme je na silnější plátky a nepravidelné kousky. Do hlubší nepřilnavé pánve dáme ostružiny, maliny a zasypeme krupicovým cukrem. Zalijeme připravenou vodou a dolijeme jablečným džusem. Do vzniklé tekutiny přidáme i celé levandulové klasy a pozvolna za bez míchání přivedeme k varu. Stáhneme ze zdroje tepla a přiklopíme.

V menší misce rozmícháme práškovou želatinu s trochou rozvaru z pánve tak, aby se prášek rozpustil a vznikla průzračná směs bez stop hrudek. Z pánve vyndáme levandulové klasy, z nichž můžeme prsty stáhnout semínka a promíchat se směsí. Z misky vlijeme rozpuštěnou želatinu přímo do pánve k ovoci a velmi opatrně vše promícháme, abychom ovoce nerozmačkali. Do připravených formiček na bábovky (nebo jiných dle možností) nalijeme ovocnou želatinovou směs a nakonec přidáme kousky jahod (pokud nebudeme vyklápět, dáme jahody na dno.) Překryjeme potravinářskou fólií a dáme vychladit na 3 hodiny do chladničky, ideálně však přes noc. Podáváme s čerstvě našlehanou šlehačkou s čerstvým ovocem.

Mražený řecký jogurt s ovocem

Na cca 8 porcí:

  • 375 g neochuceného řeckého jogurtu
  • 250 ml smetany ke šlehání 40%
  • 265 g tekutého květového medu
  • 350 g ovoce (malin, jahod, ostružin)
  • špetka mořské soli
  • potravinářská fólie
  • rostlinný olej

Ovoce si omyjeme, je-li to třeba a odkrájíme, co je potřeba. Jahody nakrájíme na menší kousky, ostružiny můžeme přepůlit. Vyšší formu si lehce pomažeme olejem, aby lépe přilnula potravinářská fólie. V menším rendlíku si pozvolna na střední výkon rozpustíme 90 gramů medu s ovocem, dokud směs nezačne houstnout, na slabém plamenu necháme zhruba 8 minut. Sejmeme ze zdroje tepla a necháme zchladnout, proces můžeme urychlit v chladničce. Jakmile směs vychladne, měla by mít konzistenci podobnou marmeládě.

Ve větší míse si ušleháme smetanu do polotuha, přidáme špetku soli, řecký jogurt, zbytek medu a krátce promícháme, aby se vše dobře spojilo. Stěrkou pár tahy vmícháme zchladlou ovocnou směs a tu rozprostřeme do formy. Dáme do mrazničky alespoň na 2 hodiny (ne však víc než 3 hodiny, byl by moc tvrdý).


 

Akční letáky