K pečení si pořídíme dva zcela nové malé květináče, které důkladně umyjeme a před použitím na chvíli namočíme do teplé vody. Pro svůj klid (přece jen nejde o nádobí) můžeme keramický hrnek také vyvařit, případně ho půhodinku prázdný "vypéct" při teplotě 200 °C.
Potřebujeme
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- kostku droždí
- 2 menší cibule
- stroužek česneku
- 50 g másla
- 2 vejce
- cukr krystal
- půl lžičky soli
- půl lžičky fenyklu
- půl lžičky rozmarýny
- 4 lžíce kopru
- muškátový oříšek
- slunečnicová semínka
- 2 hliněné květináče o průměru 14 cm
- máslo na vymazání květináčů
Jak na to
Do hrnečku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Kvásek je základem každého dobrého chleba.
Cibuli nakrájenou nadrobno a rozetřený česnek zpěníme na másle.
K mouce přidáme kvásek, vejce, sůl, lžíci cukru, fenykl sekaný najemno, rozmarýnu, kopr, špetku nastrouhaného muškátové oříšku a osmahnutou cibulku s česnekem.
Vypracujeme těsto, přikryjeme je a necháme asi 20 minut kynout v teple.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, které vložíme do dobře vymazaných květináčů a necháme ještě asi 15 minut kynout.
Vrch potřeme vodou, posypeme slunečnicovými semínky a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C.
Upečené chleby nechte vychladnout v květináčích a teprve potom je vyklopte. Chléb má krásnou zlatou barvu a výborně chutná.
Připravila J. Blažejová