Irský chléb

Potřebujeme

  • 250 g hladké mouky a trochu na vál
  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • lžičku jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 300 ml podmáslí

Jak na to

Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme papírem.

V míse smícháme mouku se solí a sodou. Uděláme důlek a vlijeme do něj podmáslí. Elektrickým šlehačem nebo vařečkou zpracujeme těsto.

Pomoučíme vál a těsto rukama propracujeme na bochánek o průměru asi 20 cm a položíme ho na plech. Ostrým nožem bochníček nařízneme do kříže a povrch posypeme trochou celozrnné mouky.

Víte, že...

...bagel je kulaté kynuté pečivo ze žitné mouky s otvorem uprostřed, podávané buď jako příloha (cibulový, sýrový či sladký skořicový), nebo jako samostatné jídlo s oblohou?

...ciabatta je italský chléb s křupavou kůrkou, zadělaný olivovým olejem? Těsto je tužší, často s přídavkem bylin.

...maces, židovská chlebová specialita z nekysaného těsta, se podobá krekru?

...nán, indický kvašený chléb z bílé mouky, má tvar velké slzy?

...pumprnikl, tmavý žitný, těžký chléb s výrazně nakyslou chutí pochází z Německa? Vaří se a peče v páře.

...pita je arabská bílá i celozrnná chlebová placka, často plněná masem či zeleninou?

...tortilla, mexické nekynuté pečivo z kukuřičné mouky, se připravuje přímo na rozpálené plotně?

V horké troubě pečeme 30 minut, až zezlátne. Chléb je upečený, když poklepání na jeho spodní stranu zní dutě. Zní-li tupě a temně, pečeme dalších pět minut. Pak bochník vyjmeme z trouby a dáme vychladnout na drátěnou mřížku. Podáváme čerstvě upečený. Nejlépe chutná ještě horký, potřený máslem.

Francouzský selský chléb

Potřebujeme

  • asi 350 g brambor
  • 2 lžičky soli
  • 70 až 100ml vlažné vody z vařených brambor
  • sáček suchých kvasnic nebo 20 g čerstvých)
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 kg polohrubé pšeničné mouky

Jak na to

Očištěné, nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout a oschnout.

Kvasnice dáme do vody od brambor a nechat je vzejít.

Brambory rozmačkáme, přidáme kvásek, olej a důkladně promísíme. Přidáme mouku, zbytek soli. Hněteme tak dlouho, až těsto zvláční. V přikryté míse necháme kynout.

Troubu předehřejeme na 200 °C a vložíme dolu pekáček s trochou vody, aby se vytvářela pára.

Těst vytvarujeme do silného plátu a ten zavineme do šišky podobnou ragbyovému míči, kterou necháme na utěrce posypané moukou 20 minut dál kynout. Pak ji "švem" nahoru dáme na plech posypaný kukuřičnou moukou.

Pečeme asi 45 až 50 minut dohněda. Poklepání má zní dutě. Před krájěním necháme vychladnout.

Bohatá je historie francouzského chleba

Francouzský naučný slovník Petit Robert zaznamenává 34 druhů chleba, mezi jinými domácí, pekařský, selský a výběrový. Z podlouhlých chlebů jsou ve Francii nejoblíbenější tzv. hůlky. Podomácku se chléb pekl hlavně ve středověku. Voněl anýzem šalvějí nebo majoránkou. Jak dokládají historické zápisy, nesměl se prodávat, „když byl ožraný krysami nebo připálený“. Chléb pekla hospodyně, ale před jídlem ho nakrájel hospodář. Na tlusté krajíce Francouzi lili polévku nebo také víno. Z chleba pečeného dvakrát déle (bis-cuit) než domácí, se zrodil název biskvit neboli suchar.

Knäckebrot

Potřebujeme

  • 1250 g pšeničné mouky celozrnné
  • 250 g pšeničné mouky hladké
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • více než 500 ml vody
  • 150 g slunečnicového oleje
  • rostlinné máslo na vymazání plechu

Jak na to

Mouky, sůl a koření smísíme na sucho a s vodou vypracujeme tužší těsto. Necháme 2 až 3 hodiny odpočinout. Zapracujeme do něj vlažný olej. Těsto vyválíme na placku o síle asi 3 mm a rádýlkem z ní vykrajujeme obdélníčky asi 6x10 cm. Klademe je na vymazaný plech a na povrchu propícháme vidličkou. Pečeme v mírné troubě dorůžova.

Pokud knäckebrot uložíme do plechové nebo keramické dózy s víčkem, vydrží chutný i několik týdnů po upečení.

Brioškový chléb

Potřebujeme

  • 350 g mouky
  • 0,5 lžičky soli
  • 100 g másla
  • 10 g droždí, 1,5 lžíce cukru
  • 3 až 5 lžic mléka
  • 3 vejce
  • tuk na vymazání formy,
  • žloutek na potření

Jak na to

Těsto na chléb je totožné s těstem na malé briošky (na snímku), které se však tvarují do menších forem a pečou kratší dobu:

Smícháme mouku sůl a máslo. Droždí rozmícháme s cukrem, vlažným mlékem a vejci. Všechny suroviny zpracujeme nejlépe elektrickým hnětačem. Přikryté těsto necháme na nepříliš teplém místě dvě hodiny kynout, znovu prohněteme a necháme dalších 30 až 50 minut dál kynout. Objem se zdvojnásobí

Hranatou formu vymažeme tukem, přeneseme do ni těsto. Ušleháme žloutek s vodou a potřeme jím chléb. Znovu necháme chvíli kynout. V předehřáté troubě pečeme asi 25 až 30 minut.

Moskevský chléb

Potřebujeme

  • 500 g žitné mouky chlebové
  • 500 g žitné
  • mouky celozrnné
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 150 g domácího kvásku
  • 10 g droždí
  • vodu
  • slunečnicový olej na vymazání formy

Jak na to

Nejlépe v dřevěné míse smícháme mouku s kmínem, v důlku rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Kvásek rozmícháme v půl litru vody pokojové teploty, přidáme sůl a s vodou zpracováváme těsto, až se přestane lepit. Necháme je pod utěrkou kynout, ale asi dvakrát s ním pohneme. Kynutí žitné mouky trvá i několik hodin, objem se zvětší asi o polovinu.

Z těsta vyválíme válec a vložíme ho do vymazané chlebové formy. Tam kyne pod utěrkou aspoň další hodinu.

Pečeme v předehřáté troubě 15 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C, pochvíli opět zvýšíme na 200 °C a pomalu dopékáme. Po vyjmutí potřeme vodou.

Do moskevského chleba můžeme přidat slunečnicová semínka a také jimi chléb posypat.

Ciabatta

Vyrobit pravou italskou ciabattu není zrovna jednoduché. Přesto si toto pečivo rychle našlo cestu na stoly spotřebitelů – pórovitá střída, silná a křupavá kůrka a chuť typického kvasu jsou vlastnosti, pro které je ciabatta oblíbená na celém světě.

Potřebujeme

  • lžičku sušeného droždí
  • 300 g hrubé pšeničné krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • lžičku cukru
  • lžičku soli
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • sušené chili papričky
  • 350 ml vody

Jak na to

Ze všech surovin připravíme těsto, rozdělíme je asi na 10 dílů, ze kterých vytvarujeme oválné placky. Ty přeneseme na vymazaný plech a překryjeme je potravinovou fólií potřenou olejem a necháme asi 30 minut kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Pak fólii sundáme, ciabatty potřeme mlékem a poprášíme moukou. Pečeme asi 20 minut při 200 °C.

Ciabatta je výtečná obložená např. ledovým salátem, kousky uzeného kuřete a plátky vařeného vejce a sýru mozzarella.

Focaccia

Italský plackový chléb se připravuje s droždím a olivovým olejem. Je to ideální příloha k masitým pokrmům a salátům, ale i k sýrům, olivám a červenému vínu.

Potřebujeme

  • 500 g hladké mouky a trochu na vál
  • 1 lžičku soli
  • 40 g droždí
  • 4 lžíce mořské soli

Jak na to

Smícháme mouku se solí, droždí rozpustíme v 300 ml vlažné vody a spolu se 3 lžícemi olivového oleje přidáme k mouce. Zpracujeme na lepivé těsto a necháme 30 minut kynout.

Těsto na pomoučněném válu 10 minut hněteme a tlučeme jím. Můžeme přidat i trochu mouky, aby se nelepilo.

Bochánek položíme na plech a roztáhneme na 2 cm silnou placku. Přikryjeme a necháme opět 30 minut kynout.

Navlhčenou špičkou prstu uděláme do vykynutého chleba větší počet hlubokých jamek. Placku potřeme olivovým olejem a posypeme hrubou solí. V horké troubě pečeme 15 minut a necháme 15 minut chladnout na drátěné mřížce. Zabalíme do utěrky a podáváme teplý i studený.

Pro Receptář speciál B. Snášelová, J. Blažejová, foto z knihy Pečeme s láskou z nakladatelství RDV, Shutterstock