Ovocný chléb
Potřebujeme
- 400 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- nastrouhanou kůru z poloviny citronu
- 1 balíček sušeného droždí
- po 80 g sušených meruněk, hrušek, švestek a fíků
- 50 g mandlí, lískových nebo vlašských ořechů
Jak na to
V míse smícháme mouku, sůl, citronovou kůru a droždí. Sušené ovoce, mandle či ořechy nakrájíme nahrubo a s 250 g vlažné vody přidáme k mouce. Zpracujeme na lepivé těsto. Asi 10 minut hněteme a natloukáme, až je elastické. Necháme na teplém místě kynout 1 1/2 hodiny, až nakyne o polovinu.
Znovu prohněteme, bochánek dáme na vymazaný plech, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
Troubu předehřejeme na 200 °C, chléb pečeme 30−40 minut, až se zbarví dohněda a při poklepu zní dutě. Pokud povrch příliš hnědne, přikryjeme ho alobalem. Uložíme-li chléb do uzavíratelné nádoby, vydrží 5 dní čerstvý.
Pokud již chléb nebude zcela čerstvý, doporučujeme ho nakrájet na plátky, opéct dozlatova a podávat s máslem a medem.
Indiánský jablkový chléb
Na 1 chlebovou formu délky 30 cm potřebujeme
- 200 g kukuřičné krupice
- 100 g pšeničných otrub
- 100 g pšeničné mouky hladké
- 80 g přírodního cukru
- 50 g rozinek
- 200 g strouhaných jablek
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžičku soli
- asi 200 ml jablečného moštu (možno nahradit vodou)
- tuk na vymazání formy
Postup
Pšeničné otruby opražíme nasucho na pánvi nebo v troubě dorůžova. V míse smícháme krupici, mouku a prochladlé otruby, cukr, prášek do pečiva a sůl. Jablka nastrouháme na hrubším struhadle i se slupkou.
K práškové směsi postupně přidáváme jablečný mošt nebo vodu, jablka a spařené a okapané rozinky a připravíme vláčné těsto.
Urovnáme je do vymazané chlebové formy, nahoře ozdobíme zářezy a dáme péc do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme asi 20 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme 25 minut. Propečení kontrolujeme vpichem špejle. Upečený chléb vyklopíme, zabalíme do vlhké utěrky a necháme na kuchyňském sítu vychladnout.
Zimní dýňový bochník
Potřebujeme
- 3 a půl šálku celozrnné mouky
- 3 a půl šálku polohrubé mouky
- 2 polévkové lžíce sušeného droždí
- 2/3 šálku nízkotučného mléka
- 1/2 šálku vody
- 1/2 šálku medu
- 2 lžičky soli
- 2 ušlehaná vejce
- 1 a půl šálku rozmixované dýně
- 2 lžíce oleje
- 2 šálky sekané cibule
- 2 lžíce čerstvé rozmarýny
- šálek slunečnicových semínek
Jak na to
Ve velké míse smícháme celozrnnou mouku a 3 šálky polohrubé mouky. V jiné míse smícháme zbytek polohrubé mouky se sušeným droždím, přidáme vejce a sůl a dobře promícháme.
Přidáme dýni, olej, cibuli, rozmarýnu, slunečnicová semínka a zbytek moučné směsi. Opět promícháme a pak na válu vypracujeme hladké a pružné těsto. Podle potřeby ještě přidáme mouku, aby se těsto nelepilo. Necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, necháme 10 minut odpočinout a pak je vložíme do vymazaných forem. Necháme kynout ještě asi 50 minut. Chléb pečeme 30 minut při 190 °C.
Kukuřičný chléb s mrkví
Potřebujeme
- 2 šálky kukuřičné mouky
- 2 lžíce oleje
- půl šálku polohrubé mouky
- 2 větší mrkve nastrouhané najemno
- 2 lžíce krystalového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- lžičku jedlé sody
- lžičku soli
- 1 a ¾ šálku podmáslí
- 1 ušlehané vejce
Jak na to
V míse smícháme kukuřičnou a polohrubou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, cukrem a solí. Opatrně přimícháme podmáslí s vejcem a mrkví, přilijeme olej ohřátý ve formě, ve které budeme chléb péci a vše důkladně promícháme. Těsto vlijeme do horké formy a pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Před krájením necháme chléb úplně vychladnout.
Rozinkový chléb
Potřebujeme
- 300 g rozinek
- 750 g hladké pšeničné mouky
- 10 g soli
- 100 g cukru
- 30 g droždí, 250 ml mléka, 2 vejce
- 2 žloutky
- 2 bílky
- 2 bílky na sníh
- 140 g másla
- kardamom
- muškátový květ
Jak na to
Rozinky přelijeme vařící vodou, necháme je 30 minut nabobtnat, pak je scedíme a necháme okapat.
Ve vlažném mléce rozmícháme cukr, droždí, 50 g mouky a kvásek necháme asi 30 minut zrát.
Pak přidáme sůl, zbytek mléka, dvě celá vejce a dva žloutky, máslo, koření a před koncem mísení vmícháme tuhý sníh ze dvou bílků smíchaný s trochou vody. Volnější těsto necháme 40 minut kynout.
Poté přidáme rozinky, promícháme a těsto vložíme do vymazané formy a necháme vykynout.
Těsto ve formě potřeme vejcem a pečeme 10 minut při teplotě 230 °C, poté 35 minut dopékáme při teplotě 210 °C.
Rozinkový chléb je nasládlý, mírně aromatický, velmi vhodný a výživný k snídani i ke svačinám.
Borůvkový chléb
Potřebujeme
- hrnek tmavé mouky
- lžičku prášku do pečiva
- půl lžičky jedlé sody
- 2 lžičky mleté skořice
- půl lžičky mletého nového koření
- 1 a čtvrt hrnku jemně mleté kukuřičné mouky
- půl lžičky soli
- 2 středně zralé rozmačkané banány
- půl hrnku hnědého cukru
- 1 vejce, 1 bílek
- 1,5 hrnku nízkotučného podmáslí
- 2 lžíce mleté pomerančové kůry
- hrnek nakrájených vlašských ořechů
- hrnek borůvek namočených do teplé vody (nebo kompotovaných)
- vanilkový mražený jogurt (není nutný)
Jak na to
Do velké mísy prosejeme mouku a přidáme prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a nové koření. Přisypeme celozrnnou a kukuřičnou mouku a sůl.
V mixéru rozmixujeme banány, hnědý cukr, vejce, bílek, řepkový olej a podmáslí, přidáme pomerančovou kůru a vše i s moukou a banánovou směsí promícháme. Přidáme ořechy a borůvky a vypracujeme těsto, aby nebylo příliš tuhé.
Nalijeme do vymazaného pekáče a pečeme 55 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Chléb necháme vychladnout a můžeme ho podávat třeba s mraženým jogurtem.
Jablkoořechová veka
Potřebujeme
- 250 g hladké mouky
- 250 g žitné mouky
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 jablka
- 2 vejce
- prášek do pečiva
- lžíci soli
- lžičku cukru
- 100 g ořechů
- mléko a ovesné vločky podle potřeby
Jak na to
Hrubě nastrouhaná jablka smícháme s tvarohem a vejci, přidáme mouku s práškem do pečiva, sůl, cukr a nasekané ořechy. Podle potřeby přilijeme mléko. Z těsta vytvarujeme dvě večky, navlhčíme je vodou a obalíme v ovesných vločkách.
Veky vložíme na plechu do hodně vyhřáté trouby, po 10 minutách příkon snížíme a pak pečeme pozvolna asi 50 minut.
Pro Recepty Receptáře J. Blažejová, M. Kocourková, B. Snášelová, Shutterstock, Pečeme s láskou z nakladatelství RDV