Jakou svačinu na letní výlet?
Klidně můžete připravit klasiku: staré dobré řízky. Ty se určitě neztratí:) Navíc jsou poměrně trvanlivé – tepelně opracované maso je díky izolaci trojobalem poměrně chráněné před mikroorganismy v okolí a tak řízky vydrží náročné skladování lépe než třeba jen samotné upečené maso. Nevýhodou řízků je, že po vychladnutí už nejsou tak křehké jako po usmažení. Řízky na fotografii jsou připravené z vepřové panenky. Toto jemné maso zůstane měkké i po vychladnutí.
Další výletnickou klasikou jsou nejrůznější sendviče. Čím je namazat a obložit? Nevhodné jsou majonézové dresinky, ty v teplém počasí rychle podléhají zkáze. Příliš šikovné není ani máslo – to se sice nezkazí, ale v horku hodně změkne a může vytékat. Vhodnější je smetanový sýr typu lučina, ten teplem tolik nepovolí.
Jako náplň se hodí nejrůznější tvrdší sýry, z uzenin pak buď suché (ty jsou odolné vůči zkažení díky nízkému obsahu vody) a z měkkých ty, které nemají snížený obsah soli a nitrosoli – tyto látky chrání před napadením mikroorganismy při skladování mimo chladničku.
Ovoci a zelenině je lépe mimo sendvič – v krabičce s větracím otvorem, aby nezačalo bez přístupu vzduchu kvasit. Lepší je ho také příliš nekrájet, aby řezné plochy neoxidovaly a nevzhledně nehnědly.
A co sladkého na zakousnutí? Určitě ne čokoládu a cokoli čokoládou politého, to ví každý, kdo někdy v horku vybaloval z alobalu fidorku:) Hodí se třeba sušené ovoce a oříšky, pokud máte chuť něco upéci, pak třeba muffiny či buchty.
Briošky se sýrem
Těsto:
- hladká mouka 400 g
- instantní droždí ½ sáčku
- cukr 60 g
- sůl 1 lžička
- máslo 100 g
- žloutky 2 ks
- vlažné mléko 100 – 120 ml
Náplň:
- čerstvý krémový sýr typu mascarpone 80 g
- tvrdý sýr (např. čedar) 100 g
- muškátový oříšek 5 strouhnutí
Na potření:
- rozšlehané vejce
- sezam
Máslo rozpustíme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
V míse promícháme mouku, sůl, instantní droždí a cukr. Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a vlahé mléko (množství mléka přizpůsobíme nasákavosti mouky). Vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme kynout při pokojové teplotě, až se jeho objem zdvojnásobí.
Na náplň nastrouháme tvrdý sýr na jemném struhadle, smícháme s čerstvým sýrem a ochutíme trochou muškátu.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, rozkrájíme na čtverce, na každý dáme lžičku sýrové náplně a stiskneme do uzlíčku (jako když se dělají buchty). Skládáme švem dolů na plech pokrytý pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a pečeme při 190 ⁰C asi 15 minut, až zezlátnou.
Jak nejlépe zabalit svačinu na letní výlet?
Prodyšné obaly: potraviny, které stráví notnou dobu v batohu během teplého dne, by měly být baleny do prodyšných obalů. Igelitové sáčky a plastové krabičky s těsněním nejsou pro tenhle účel vhodné, potraviny se v nich snadno zapaří a mohou se rychleji zkazit. Mnohem lépe poslouží papírové sáčky či svačinové krabice s odvětráváním. Řada plastových krabiček už má na víčku ventilek, který je možné pootevřít a tak zajistit alespoň malou cirkulaci vzduchu.
Nebo třeba, podobně jako já, vyštracháte v zapomenutém koutě spíže ještě starou plechovou svačinovou krabici, která má ve víku řádku drobných dírek. Možná si ještě zaslouží renesanci. Hliníkové nádobí se sice stalo trochu strašákem, ale u krabice není třeba se bát – k uvolňování hliníku (které je ovšem i tak velmi malé) dochází až poté, co se z povrchu odstraní vrstvička oxidu hlinitého, která jinak vzniká na kovovém hliníku po kontaktu se vzduchem. K odstranění oxidu hlinitého je zapotřebí dlouhodobý těsný kontakt s potravinami, zejména kyselými, takže třeba vaření kyselého zelí by nebyl ten nejlepší nápad. Ale pouhým uložením potravin do krabice se do nich hliník nedostane.