Chléb je základ! Pokud vám došlo pečivo nebo se nechcete spoléhat na „gumové zbytky“ z obchodu, můžete si upéct svůj bochník. Dnes vám přinášíme recept na chleba, který je jednoduchý, rychlý a zvládne ho i naprostý pekařský začátečník. Doporučujeme těsto vytvořit večer, aby mohlo kynout celou noc. A ráno si pak můžete dopéct svůj pecen v troubě. Provoní vám celý byt a zvedne náladu. Znáte něco lepšího k snídani než plátek křupavého chleba?

V přípěvku The New York Times se naučíte připravovat domácí chléb bez námahy. Více na kanále YouTube.

Zdroj: Youtube

Chléb bez hnětení

Připravte si velkou mísu, ve které zpracujete všechny důležité suroviny. Máte? Pak už jen stačí do nádoby přihazovat vše potřebné: 3 hrnky bílé mouky, 1 a ¼ sušeného droždí, 1 a ¼ lžičky soli a 1 a ½ šálku vody. Všechny ingredience zlehka promíchejte rukou, aby vzniklo jedno kompaktnější těsto. Pak místu odstavte na teplé místo a nechte ji tam odpočívat dlouhých 12 hodin.

Příprava „bochníku“

Těsto vyjměte z mísy, roztáhněte prsty na placku a poté složte jako balíček. Obraťte ho rubovou stranou nahoru a měl by vám vzniknout hezký úhledný bochník. Poprašte ho moukou z obou stran a dejte do litinového hrnce a uzavřete poklicí. Nádobu vložte do trouby a pečte na 260 °C zhruba půl hodiny. Poté poklici odstraňte a chleba dopečte dalších 15 minut, aby měl křupavou kůrčičku.

Radost, která voní a chutná

Upečený chleba nekrájejte horký! Mohl by se vám „zcuknout“ a po radosti by pak nebyla ani památka. Počkejte tedy, až vychladne, a poté ho naporcujte velkým vroubkovaným nožem, který naruší střídku a nakrájí úhledné krajíce. Bochník uchovávejte zabalený v textilní utěrce a igelitovém sáčku. V chlebníku vám vydrží měkký delší dobu.

Související články

Zdroje: https://cooking.nytimes.com, https://recepty.cuketka.cz