Domácí příprava chleba nemusí být nijak složitá.
Zdroj: Shutterstock.com

Jak upéct vynikající domácí chleba bez hnětení, kvasnic a takřka bez práce

Pokud nemáte domácí pekárnu a od pečení vlastního chleba vás odrazuje zdlouhavé hnětení těsta, tento recept pro vás bude jako stvořený. Budete potřebovat jen základní suroviny a pekáč nebo hrnec s poklicí, který přežije pobyt v troubě. Vál a nějakou tu mísu určitě v kuchyni máte. Tak se do toho pustíme.

Nejprve si rozmyslete, z jaké mouky chleba upečete. Základní recept uvádí 500 g mouky hladké, ale použít můžete i jiný druh, třeba pšeničnou chlebovou nebo špaldovou. Výborná je kombinace mouky hladké a žitné, smíchaná v poměru 5:1. Jinými slovy, odvážíte 400 g hladké mouky a 100 g žitné.

Dále potřebujeme 400 ml vody, 5 g sušeného droždí a 2 lžičky soli. A protože český chléb by nechutnal věrně bez semínek kmínu, přihodíme i 2 lžičky tohoto klasického koření. Jestliže vás ale baví experimentovat, můžete kmín nahradit semínky slunečnicovými, případně do těsta po vykynutí zapracovat i bylinky, osmaženou cibulku nebo osmahnuté kousky anglické slaniny. S takovouto neobvyklou verzí se stanete hvězdou každé grilovací party. Samozřejmě za předpokladu, že budete ochotni se o čerstvě upečený voňavý bochánek s někým podělit.

Těsto si připravíme den předem, protože bude muset 12 hodin kynout. Nic ale nehněteme, do mísy vsypeme mouku a uděláme v ní důlek na droždí. Sůl nasypeme do stran, přidáme koření a vše zalijeme vlažnou vodou. Je opravdu důležité, aby voda nebyla studená - díky vyšší teplotě se těsto nebude tolik lepit na vařečku a lépe vykyne.

Směs tedy nepromícháme rukama, ale vařečkou; těsto bude řidší, nicméně nemusíte mít obavy, že se chleba nepovede. Mísu s těstem pak zakryjeme utěrkou a necháme v teple přes noc kynout.

Domácí chléb můžete připravit z jakékoli mouky. Domácí chléb můžete připravit z jakékoli mouky. Zdroj: Shutterstock.com

Po 12 hodinách pomoučníme vál a těsto na něj vyklopíme. Posypeme ho trochou mouky a dlaněmi, cukrářskou stěrkou nebo válečkem z něho vytaháme tlustší plát. Ten potom opatrně s pomocí stěrky načtyřikrát přeložíme, jako když skládáme povlak na polštář, a pomoučněnýma rukama ho uplácáme do bochánku, který necháme další hodinu kynout.

Troubu si rozehřejeme na 230°C a necháme v ní rozpálit i pekáč nebo hrnec, ve kterém budeme chleba péct. Nemusíme ho ničím vymazávat ani vysypávat. Bochánek těsta do něj z mísy překlopíme a přikryjeme poklicí. Po půl hodině pečení poklici sundáme a chléb dopékáme dalších asi 20 minut odkrytý, aby se na něm vytvořila křupavá kůrka.

Upečený chleba vyklopte na prkénko nebo cukrářskou mřížku a snažte se vydržet aspoň patnáct minut, než ho zakrojíte. Bochánek si potřebuje odpočinout a trochu zchladnout. Potom už je čistě na vás, koho svým lákavým výtvorem oslníte.

Akční letáky