obrázek z archivu ireceptar.cz

Chlebíčky à la humr, zapečené kroupy s uzeným, omeleta se sýrem

Občas se hodí přichystat na stůl pro rodinu či přátele několik rozdílných pokrmů. Někdo jen ochutná od každého trochu, jiný se nají. Následující tři recepty od čtenářů se uplatní samostatně i pro takovou příležitost.

Chlebíčky s rybí pochoutkou

Potřebujeme 

  • 200 g rybího filé
  • 1 středně velkou mrkev
  • celer (asi 200 g)
  • 250 až 300 g majonézy
  • sůl, pepř
  • worchester
  • 2 až 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 až 2 lžíce oleje
  • 2 chlebíčkové veky nebo podobné pečivo

Chlebíčky s rybí pochoutkouChlebíčky s rybí pochoutkouAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Na oleji podusíme filé tak, aby zůstalo bílé. Rozmačkáme ho vidličkou, vystydlé dáme do misky a přidáme jemně nastrouhanou mrkev a celer (mrkev pro barvu, celer pro chuť).

Smícháme s majonézou, osolíme, opepříme, dochutíme citronovou šťávou a lžičkou worchesteru.

Na dvě hodiny dáme uležet do ledničky. Mažeme na plátky pečiva a zdobíme plátkem citronu, zelenou petrželkou apod.

Marta Vondrášková, Milevsko

Zapečená směs brambor, krup a uzeného bůčku

Potřebujeme 

  • 75 dkg brambor
  • 20 dkg ječných krup
  • 30 dkg uzeného bůčku
  • 1 cibuli
  • sůl
  • kmín
  • majoránku
  • 3 stroužky česneku

Zapečená směs brambor, krup a uzeného bůčkuZapečená směs brambor, krup a uzeného bůčkuAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Oloupané brambory nakrájíme na kostky a dáme vařit do hrnce s vodou, která musí třikrát převyšovat úroveň brambor.

Uvařené a posolené brambory pomačkáme s vodou, ve které se vařily, a přidáme kroupy.

Dusíme na mírném ohni. Přidáme uvařený uzený bůček, který jsme osmažili na cibuli. Promícháme, osolíme, přidáme koření a utřený česnek.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Podáváme se sladkým nebo kyselým mlékem nebo s podmáslím.

Vylijeme na vymaštěný plech, rozetřeme na 1 cm vysokou vrstvu a pečeme dorůžova.

Eliška Pospíšilová, Praha

Rychlá omeleta se sýrem

Pro jednu osobu potřebujeme 

  • 50 g slaniny
  • 1 vejce
  • 0,1 l mléka
  • 50 g sýra
  • sůl
  • 2 lžíce hladké mouky

Rychlá omeleta se sýremRychlá omeleta se sýremAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Vejce s mlékem, moukou a solí rozšleháme a vlijeme na pánvičku s opečenou slaninou. Na téměř hotovou omeletu nastrouháme tvrdý sýr a necháme zapéci. Podáváme ozdobené kečupem a s čerstvou zeleninou.

Šárka Morávková, Jablonec nad Nisou