Popularita obložených chlebíčků neklesá ani po více než sto letech od jejich zrodu. Staly se neodmyslitelnou součástí nejrůznějších oslav, v čele se silvestrovskými a narozeninovými. Slouží ale také jako svačina nebo rychlá chuťovka, která přijde vhod o přestávce v divadle či mezi jednáními. A protože se už nepřipravují jen z veky, ale třeba z kornbagety, dalamánku nebo ciabatty, voní, křupou a chutnají všem, třeba i těm, kdo musí dodržovat bezlepkovou dietu.

Navíc se snadno připraví doma a přesně z toho, co máme nejraději. „Jaký sendvič nebo chlebíček si kdo vyrobí či oblíbí, to je na každém z nás," říká šéfkuchař Michal Suchánek z La Lorraine Bakery Group. "Já jsem zastáncem rčení všeho s mírou a podle mě by měl dobrý sendvič obsahovat nanejvýš čtyři až pět surovin – aby se navzájem nerušily chutě. Tak si najděte ty své!“

Chlebíček z kvasové bagety

na 1 kousek

Bagetu s kvasem (ale můžeme použít i obyčejnou) nakoso rozřízneme a ukrojený plátek pomažeme ½ lžící pomazánkového másla smíchanou se ½ lžičky dijonské hořčice, ½ lžičky hrubozrnné hořčice a ½ lžičky majonézy. Přidáme hrst lístků rukoly, poklademe střídavě 3 plátky roastbeefu a 2 plátky pečených jablek. Nakonec přidáme ½ lžičky cibulového čatní.

Chuťovky z kornbagety

na 10 kusů

Kornbagetu nakrájíme na kolečka silná 1,5–2 cm. 2 lžíce pomazánkového másla smícháme s 1 lžičkou dijonské hořčice, ½ lžičkou majonézy a ½ lžící ajvaru a pomocí cukrářského sáčku, případně nože, naneseme na jednotlivá kolečka. Přidáme kousek z 1 pečené oloupané papriky, ½ plátku parmské šunky a párátkem připíchneme malou nakládanou okurku - cornichon.


TIP: Do pomazánky můžeme přidat jakoukoli variantu ajvaru, ostrou nebo jemnou.

Sendvič ze sýrového šneku

na 1 kousek

Sýrový šnek podélně rozřízneme, pomažeme ½ lžíce rajčatové omáčky, přidáme 8 lístků rukoly
a naskládáme střídavě 2 plátky pečeného lilku, 3 plátky pečené cukety, 2 plátky rajčete a 2 plátky mozzarelly. Nakonec pokapeme 1 lžící rukolového pesta a přiklopíme druhým dílem šneku. Mozzarellu můžeme před podáváním ještě zapéct opalovací pistolí.

A jak dělá chlebíčky známý český kuchař Jiří Babica? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Související články

Zdroje: youtube.com, all4fun.cz