Pod velikonoční tabulí by se měl stůl prohýbat. Už máte napečeno, navařeno a vše připraveno pro sváteční hosty? Pokud přemýšlíte, co malého a rychlého nachystat, nezapomeňte na českou klasiku - obložené chlebíčky. Máme pro vás tři rychlé pomazánky.
Chlebíčky jsou prý ryze český vynález a nedáme na ně dopustit. Slouží jako rychlé občerstvení, ale připravují se i pro slavnostní a zvláštní příležitosti. Češi chlebíčky zbožňují, i když nejsou právě praktické a často z nich při konzumaci všechny drobné ingredience opadávají.
Velký úspěch
Obložené chlebíčky mají poměrně dlouhou historii, poprvé se prý objevily na pultech pražského Paukertova lahůdkářství už kolem roku 1916. Slavný Jan Paukert ho prý připravil poté, co si stěžoval jejich rodinný přítel, malíř Jan Rytíř Skramlík na příliš malé jednohubky, které Paukert nabízel. Host byl s obloženým chlebíčkem spokojený, a tak známý lahůdkář zkusil tuto novinku nabídnout i na pultech svého obchodu. Obložené chlebíčky měly obrovský úspěch a od té doby neodmyslitelně patří do české studené kuchyně.
Tři skvělé pomazánky
Existují tisíce receptů na obložené chlebíčky. Základem je pomazánka. My pro vás máme tři recepty na pomazánky, díky kterým můžete vykouzlit lahodný obložený chlebíček.
Škvarková pomazánka vás překvapí svou báječnou chutí
Škvarková pomazánka
- Suroviny:
- 200 g škvarků
- 1 vejce uvařené natvrdo
- 1 jarní cibulka
- 1 kyselá okurka
- lžíce majonézy
- lžička plnotučné hořčice
- sůl, pepř
Postup:
- Škvarky rozemelte, vejce oloupejte a nakrájejte nadrobno, stejně jako cibulku i okurku. Vše smíchejte, přidejte majonézu, hořčici. Osolte a opepřete dle chuti.
Pomazánka z pečeného celeru
- Suroviny:
- 1 bulva celeru
- 1 mrkev
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 1 jablko
- 300 g čerstvého krémového sýra
- hrst nasekané pažitky
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
Postup:
- Celer a mrkev oloupejte, nastrouhejte najemno a rozprostřete na plech s pečicím papírem. Pokapejte olejem, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 15 minut. Šalotku nasekejte nadrobno, smíchejte s pečenou zeleninou, přimíchejte nastrouhané jablko, sýr a pažitku. Osolte, opepřete dle chuti a zakápněte citronovou šťávou.
K sardinkové pomazánce patří kyselá okurka.
Sardinková pomazánka
- Suroviny:
- 1 plechovka sardinek v oleji
- 120 g másla
- 1 cibule
- 1 nakládaná okurka
- 1 vejce uvařené natvrdo
- citronová šťáva
- sůl
- worcesterská omáčka
Postup:
- Máslo nechte změknout v pokojové teplotě a pak jej utřete do pěny. Přidejte vidličkou rozmačkané sardinky. Následně přidejte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, vejce a okurku. Zakápněte citronovou šťávou, osolte a dochuťte omáčkou.
Zdroje:www.toprecepty.cz, www.recety.cz