Chlebíčky jsou prý ryze český vynález a nedáme na ně dopustit. Slouží jako rychlé občerstvení, ale připravují se i pro slavnostní a zvláštní příležitosti. Češi chlebíčky zbožňují, i když nejsou právě praktické a často z nich při konzumaci všechny drobné ingredience opadávají.

Velký úspěch

Obložené chlebíčky mají poměrně dlouhou historii, poprvé se prý objevily na pultech pražského Paukertova lahůdkářství už kolem roku 1916. Slavný Jan Paukert ho prý připravil poté, co si stěžoval jejich rodinný přítel, malíř Jan Rytíř Skramlík na příliš malé jednohubky, které Paukert nabízel. Host byl s obloženým chlebíčkem spokojený, a tak známý lahůdkář zkusil tuto novinku nabídnout i na pultech svého obchodu. Obložené chlebíčky měly obrovský úspěch a od té doby neodmyslitelně patří do české studené kuchyně.

Tři skvělé pomazánky

Existují tisíce receptů na obložené chlebíčky. Základem je pomazánka. My pro vás máme tři recepty na pomazánky, díky kterým můžete vykouzlit lahodný obložený chlebíček.


Škvarková pomazánka

  • Suroviny:
  • 200 g škvarků
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • 1 jarní cibulka
  • 1 kyselá okurka
  • lžíce majonézy
  • lžička plnotučné hořčice
  • sůl, pepř

Postup:

  • Škvarky rozemelte, vejce oloupejte a nakrájejte nadrobno, stejně jako cibulku i okurku. Vše smíchejte, přidejte majonézu, hořčici. Osolte a opepřete dle chuti.

Pomazánka z pečeného celeru

  • Suroviny:
  • 1 bulva celeru
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 1 jablko
  • 300 g čerstvého krémového sýra
  • hrst nasekané pažitky
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva

Postup:

  • Celer a mrkev oloupejte, nastrouhejte najemno a rozprostřete na plech s pečicím papírem. Pokapejte olejem, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 15 minut. Šalotku nasekejte nadrobno, smíchejte s pečenou zeleninou, přimíchejte nastrouhané jablko, sýr a pažitku. Osolte, opepřete dle chuti a zakápněte citronovou šťávou.
  • Suroviny:
  • 1 plechovka sardinek v oleji
  • 120 g másla
  • 1 cibule
  • 1 nakládaná okurka
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • citronová šťáva
  • sůl
  • worcesterská omáčka

Postup:

  • Máslo nechte změknout v pokojové teplotě a pak jej utřete do pěny. Přidejte vidličkou rozmačkané sardinky. Následně přidejte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, vejce a okurku. Zakápněte citronovou šťávou, osolte a dochuťte omáčkou.

Zdroje:www.toprecepty.cz, www.recety.cz