Pokud vám doma občas zbývá starý chleba, v žádném případě se ho nezbavujte. Dá se totiž ještě šikovně zužitkovat. Možná budete příjemně překvapeni, co se z několik dní starého pečiva dá ještě vykouzlit.

Chcete se dozvědět více o kávě bez kofeinu? Podívejte se na tomto YouTube videu na kanálu BBC Earth Science:

Zdroj: Youtube

Chlebová káva bez kofeinu

Zavzpomínejte na dobu našich babiček, které běžně připravovaly kávu z náhražek jako pražené žito, ječmen nebo žaludy. Často užívanou ingrediencí byl i starý chleba. K výrobě kávy je dobré využít kvalitní kváskový žitný nebo ječný chléb. Rozdrťte ho na kusy a opečte je do křupava v troubě. Následně je zalijte vroucí vodou, nechte krátce odstát a na závěr přeceďte do hrnečku. Chlebovou kávu můžete zjemnit smetanou nebo mlékem a dosladit cukrem nebo medem.

Klasikou jsou topinky

Jedním z nejoblíbenějších způsobů zpracování starého chleba je příprava topinek. Lze je opéct na oleji, ale i na sucho v troubě či elektrickém topinkovači. Topinky jsou vhodnou přílohou k mnoha pokrmům a samozřejmě nejlepší jsou s tatarákem. Stejně tak můžete starý chleba obalit v rozšlehaném vejci, osmažit na pánvi v oleji a dochutit kyselou okurkou, paprikou, cibulí a trochou hořčice.

Voňavé krutony

Ze starého chleba si můžete připravit i skvělý a chutný doplněk do polévek či salátů. Nakrájejte ho na kostičky, naskládáte je na plech vyložený pečicím papírem a potřete česnekovým či jinak dochuceným olejem. Pak krutony upečte dokřupava v předem předehřáté troubě při 100 °C.

Pesto chudých

Stejně tak si můžete ze starého chleba připravit pesto. Rozmixujte ho společně s olivovým olejem, čerstvými bylinkami, trochou mandlí, česnekem a špetkou soli.

Starý chléb zapečte

Můžete také vyzkoušet jednu chutnou rychlovku. Pokud zápasíte s časem na přípravu večeře, obložte tvrdý chleba sýrem a slaninou a dejte na chvíli zapéct do trouby. Výsledkem bude voňavá křupavá lahůdka.

Chlebová majonéza

Ze starého chleba lze udělat i náhražku majonézy, která se hodí nejen do salátů, ale i k masu a restované nebo pečené zelenině. Připravte si 40 g chlebové střídky bez kůrky, nálev z fermentovaných nebo kyselých okurek, 2 vejce uvařené nahniličku, 20 g dijonské hořčice a 200 ml slunečnicového oleje. Chlebovou střídku nejprve na 2 hodiny namočte do nálevu z okurek, následně ji rozmixujte spolu s vejci a hořčicí. Postupně přilévejte olej, až se vytvoří hmota podobná majonéze. 

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.jidloaradost.ambi.cz, www.magazin.recepty.cz