Chlebová polévka vznikla proto, aby staré pečivo nepřišlo nazmar. Polévka se totiž vaří z tvrdšího zbylého chleba, ideálně tři dny starého. Ten když se totiž v polévce rozvaří, vznikne sytý hustý pokrm.

Základem chlebovky je cibulka, která se osmahne na másle nebo sádle. Poté se nesmí zapomenout na vejce, ty se do polévky rozšlehají. Chleba samozřejmě polévku zahustí, když je správně rozvařený, takže se toho nebojte.

Levné a snadné jídlo z několika surovin

Jedná se o velmi snadné a levné jídlo, které zvládne opravdu každý, nehledě na to, kolikrát vám může vytrhnout trn z paty, když máte před výplatou téměř prázdnou ledničku a najdete doma tak maximálně vajíčka a starý chleba.

Chléb v nejrůznějších podobách se v lidských dějinách konzumuje ve většině evropských zemí už od středověku. Jednalo se ale o chléb žitný a na britských ostrovech o chléb ovesný. V době Jiřího z Poděbrad však již bylo známo dvacet druhů chleba.

Mimo chleba znali staří Čechové i jiné druhy pečiva jako koláče, buchty, koblihy nebo třeba lívance, knedlíky či perník.

Chléb většinou nebyl samostatným pokrmem, ale zahušťovaly se jím polévky, omáčky či kaše. Období Národního obrození pak přineslo takzvanou chlebovku, které se také říkalo žebrácká polévka. A my se dnes podíváme na to, jak si takovou „chlebovku" připravit podle rad Ládi Hrušky.

Chlebovka podle Ládi Hrušky

Suroviny:

0,50 l vody

1 kostka zeleninového vývaru

3 plátky chleba 2 + 1 (na krutony) krajíce

1 vejce

1 lžička drceného kmínu

sůl

pepř mletý

majoránka

1 stroužek česnek

100 ml mléka

1 lžíce sádla

Postup:

Do hrnce nalijeme vodu, přidáme bujón, dva pokrájené starší krajíce chleba a kmín, přivedeme k varu, povaříme, pak polévku pro lepší konzistenci promixujeme tyčovým mixérem, vmícháme mléko s vejcem, nastrouhaným česnekem, majoránkou dle chuti. Povaříme, ještě případně osolíme nebo opepříme a podáváme s chlebovými krutony, které jsme během vaření osmažili na pánvi s rozehřátým sádlem dozlatova. Na talíři můžeme ještě dozdobit pažitkou.

Na to, jak vaří Láďa Hruška chlebovou polévku, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.recepty.cz, www.jidelny.cz, www.recepty.cz