Spadáte do generace, která si kdysi pochutnávala na levné variantě běžného řízku, který je z chleba? Nejenže se tato pochoutka objevovala běžně v domácím jídelníčku, ale v 70. a 80. letech byla i ve stálé nabídce všech „bufáčů“ a „mlíčňáků“. 

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Popularita chlebového řízku však přetrvala až do současnosti a jistě narazíte na místa, kde si jej lze koupit i dnes. Pokud budete tuto specialitu připravovat v pohodlí domova, jedná se o praktický způsob, jak šikovně zužitkovat přebytky staršího chleba i pár věcí z lednice a bleskově nasytit celou rodinu.

Jak připravit chlebový řízek? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Vaření s Jančou:

Zdroj: Youtube

Rychlá a levná verze řízku

Chlebový řízek byl v tehdejší době stejně jako třeba smaženka legendou, na které si kdekdo pochutnal. Přestože se jednalo o tukem nacucanou pochoutku, jednalo se o oblíbenou svačinku, oběd či večeři, ale i „spravovací“ snídani po prohýřené noci.

A proč je chlebový řízek skvělou alternativou masového řízku? Občas dáte vale masu, zpracujete potřebné suroviny a půjde i o finanční úsporu z rodinného rozpočtu. Bonusem je i jednoduchá a rychlá příprava, kterou zvládne naprosto každý. Chlebové řízky můžete servírovat i návštěvě jako příjemné pohoštění. Dají se jíst samotné, ale podávat k nim lze i přílohu jako k běžným řízkům.

Chlebový řízek

Nejprve si pokrájejte starší chleba na běžné krajíce a každý z nich potřete z jedné strany taveným sýrem. Následně chleby poklaďte plátky šunky nebo salámu dle vašeho výběru. Pak vždy dva krajíce spojte naplněnými stranami k sobě jako svačinu.

Obalování

V tento moment si připravte do misky na obalování 1 až 2 syrová vajíčka, rozmíchejte je vidličkou, osolte a opepřete. Do druhé misky nasypejte strouhanku a můžete začít každý připravený chlebový řízek obalovat. Nejprve ve vejcích a poté ve strouhance. Pokud máte rádi silnější vrstvu obalu, postup zopakujte. Díky tomu předejdete i případnému vytékání sýru.

Fáze smažení

Před smažením si nechte na pánvi rozpálit rostlinný olej a smažte chlebové řízky vždy z obou stran do zlatova. Použít můžete i sádlo nebo ghí neboli přepuštěné máslo. Řízky už sice nebudou jako v klasické verzi, ale získají zajímavou chuť s lehce oříškovým nádechem.

Nakonec z každého vysajte nadbytečný tuk pomocí papírového ubrousku. A kdybyste jich náhodou připravili nadbytek, vězte, že chlebový řízek chutná nejen teplý, ale k chuti přijde i za studena.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.recepty.cz, www.vareni.cz