Chřest byl už u starých Řeků a Římanů vítanou pochoutkou. A není divu… Šuškalo se o něm, že je to skvělé afrodiziakum. Proto většina milenců, snoubenců a manželů si čas od času dopřála bohaté chřestové hody.

Skoupé na slovo nebyly ani dobové kuchařky, které doporučovaly zeleninu sušit, případně vařit tak, aby byla co nejlahodnější. Jako nejlepší způsob bylo doporučováno svázat chřest do snopů a vařit ho kolmo ke dnu hrnce tak, aby špičky nebyly ponořené ve vodě. Zelenina se tak připravila na páře a byla báječně křehká…

Autor videa Grill Beast vám prozradí, jak si užít grilování s chřestem. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Špičky lásky

Po pádu říše západořímské se po chřestu slehla zem. Objevil se až ve středověku na francouzském dvoře, kam se dostal jako „novinka“ z Byzantské říše, kde byl pěstován v klášterních zahradách.

Možná, že by sláva této zeleniny nebyla tak okázalá, kdyby nezachutnala „králi slunce“ – Ludvíku XIV. Ten kvůli tomu, aby měl pravidelný přísun chřestu, nechal zřídit speciální skleníky, kde zeleninu pěstoval. Chřest coby afrodiziakum znovu propagovala i králova milenka Madame de Pompadour, která ho servírovala na svých večírcích coby „špičky lásky“.

Česká specialita

Do Čech se chřest dostal až v 18. století. A naše země se stala jednou z jeho pěstitelských základen. Jedna z nich – v Ivančicích – se stala za dob monarchie jednou z velkých pěstíren, která chřestem zásobovala široké okolí.

Po válce sice pěstování chřestu ubylo, ale dodnes si zachovává svou tradici. Ať už koupíte český nebo dovozový chřest, určitě stojí za ochutnání. Obzvlášť, když si uvědomíte jeho nutriční přínos. Chřest obsahuje vitaminy A, B1, B2, C, E, kyselinu listovou a minerály (mangan, železo, hořčík a selen).

Přírodní léčitelé ho doporučují jako lék na snížení krevního tlaku a cholesterolu v krvi. Výzkumy také prokázaly, že chřest má protizánětlivé účinky a ulevuje například při revmatismu či artróze.

Jak si chřest užít?

Na trhu jsou dva typy chřestů – bílý a zelený. První je chuťově jemnější a má silnější slupku, která se musí loupat. Naopak zelený je křehčí, šťavnatější (někomu může chuťově připomínat hrášek) a stačí, když ho jen zbavíte dřevnatých konců.

Chřest pak umyjte, osušte a potřete marinádou, kterou jste si připravili ze 200 ml olivového oleje, 3 lžic balzamika, 3 lžic dijónské hořčice, 1 lžíce medu a 3 stroužků prolisovaného česneku. Jednotlivé stvoly obalte plátkem anglické slaniny nebo pancetty.

Šup s ním na gril

Připravený chřest dejte na rozpálený rošt a grilujte ho po obou stranách 4 – 5 minut. Během tepelné úpravy ho potírejte marinádou, aby získal zajímavější chuť. Grilovaný chřest servírujte ještě teplý. Je výbornou svačinkou nebo chuťovkou k vínu!

Související články

Zdroje: https://ct24.ceskatelevize.cz, www.milujichrest.cz