Kdy začíná chřestová sezóna?
Začátek chřestové sezóny může být s ohledem na vývoj počasí každý rok trochu jindy. Například v Polabí, na farmě v Hostíně u Vojkovic, zahájili v roce 2020 sklizeň chřestu 2. dubna. Opatření, která byla přijata s ohledem na nebezpečí šíření nákazy novým typem koronaviru, zasáhla i do tradičních aktivit, které bývají se sklizní této stále oblíbenější sezónní lahůdkové zeleniny spojené.
Kde koupit nejlepší chřest?
U chřestu platí, že čím čerstvější, tím lepší. Zaručeně čerstvý chřest si můžete vypěstovat i na zahradě. Ale musíte být dostatečně trpěliví - pár let trvá, než bude sklizeň dostatečná. Český chřest se stále častěji objevuje na pultech obchodních řetězců, v nabídkách e-shopů s potravinami a samozřejmě nechybí ani na stáncích na farmářských trhů. Oblíbených chřestových slavností v tradiční podobě, tedy včetně ochutnávek pokrmů z chřestu, se letos jeho milovníci nedočkají. Ale možnost zakoupit si lahodný čerstvý chřest budou mít přímo na farmě v Hostíně druhý květnový víkend (včetně pátku) na chřestových trzích, konkrétně 8., 9. a 10. 5. od 10 do 16 hodin.
Chřestová polévka s lososem
Polévka:
- zelený chřest 1 svazek (cca 500 g)
- máslo 15 g
- olivový olej 1 lžíce
- toastový chléb 2 plátky
- sůl
- cukr
- citronová šťáva
- smetana 100 ml
Losos:
- losos 300 g
- sůl
- pepř
- olivový olej a máslo podle potřeby
Chřest omyjeme. Každý pazoch v dolní části pružně ohneme, praskne hned za dřevnatou částí. Pokud je chřest starší, jeho dolní části škrabkou oloupeme. Čerstvý zelený chřest není třeba loupat. Odlámané konce a případné oškrabané slupky dáme do rendlíku, zalijeme vodou, osolíme, přidáme špetku cukru a vaříme 15 – 20 minut, než zpracujeme zbylý chřest. Poté slijeme chřestový vývar, vyvařené odřezky vyhodíme.
Lososa nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme.
Z očištěného chřestu odkrojíme nejhezčí hlavičky, které schováme na ozdobu, podélně je překrojíme.
Zbytek chřestu nakrájíme na špalíčky.
V polévkovém hrnci rozpálíme směs másla s olivovým olejem Na něm opečeme špalíčky chřestu. Toastový chléb nalámeme na kusy, přidáme k chřestu a osmahneme ho. Zalijeme připraveným chřestovým vývarem. Vaříme cca 8 minut, až chřest změkne a toastový chléb se rozvaří. Hladce rozmixujeme. Přilijeme smetanu, dvě minuty převaříme a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.
Na pánvi rozpálíme směs másla s olivovým olejem. Nejprve na něm opečeme rozpůlené hlavičky, odložíme je a uchováme v teple. Poté opečeme kostky lososa.
Polévku servírujeme obloženou opečeným lososem, ozdobíme opečenými chřestovými hlavičkami.