Chřest lze považovat za velice oblíbenou, ne-li nejoblíbenější jarní zeleninu vůbec. A není se vůbec čemu divit, jelikož obsahuje samé zdravé vitamíny a minerály, které jsou důležité pro vaše tělo.

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Zároveň jej můžete připravit na stovky způsobů a můžete si vybrat, který druh si uděláte, jelikož každý má trochu jinou chuť. Zelený chřest chutná lehce nahořkle, fialový chřest má zas velice kořenitou a výraznou chuť. Bílý chřest je považován za ten nejlepší, jelikož disponuje příjemně nasládlou chutí.

Video, jak uvařit chřest, najdete na Youtube kanále Gordon Ramsay Hell's Kitchen:

Zdroj: Youtube

Zdravý chřest

Chřest je neskutečně zdravá zelenina, která vašemu tělu přinese velikou řadu zdravotních výhod. První je, že snižuje hladinu cholesterolu a upravuje krevní tlak, což znamená, že je vhodný pro diabetiky.

Druhou obrovskou výhodou je, že chřest je zdrojem vitamínu E, který posiluje váš imunitní systém. Pokud někdy budete chtít pořádně pročistit tělo, chřest pro vás bude naprosto ideální, jelikož odvodňuje a pomáhá tělu se zbavit škodlivých látek.

Další veliké výhody chřestu jsou udržování zdravých cév, protizánětlivé účinky, stimulace estrogenu a testosteronu, podpora trávení a pomoc při nadýmání. Chřest je v jakékoliv podobě naprostá exploze zdraví pro vaše tělo. A pozor, nejen že je zdravý, ale také neobsahuje prakticky žádné tuky a kalorie, což znamená, že se ho můžete najíst dosyta, a nepřiberete žádná kila navíc.

Jak si připravit chřest

Chřest je naprosto univerzální, co se týče vaření. Jedinou podmínkou je, že musí být čerstvý, a pak je v podstatě na vás, jak si jej připravíte. Můžete jej jíst syrový, jako odpolední nebo dopolední svačinku, když máte chuť něco zakousnout. Můžete jej přidat do salátu, ať už syrový, nebo grilovaný.

Když chřest rozmixujete, můžete si z něj udělat pomazánku nebo i krém, který můžete podávat jak na pečivo, tak jako přílohu například k masu. Pokud zrovna nemáte chuť na křupavý chřest, prostě jej uvařte ve vodě, aby změkl.

V tomto případě je důležité, abyste jej vařili na stojato, což znamená, že špičky by měly být vždy zcela nad vodou a vařily se pouze v páře. Když totiž příliš změknou, ztratí svou jedinečnou křehkost. Proto se chřest vaří vždy méně než 10 minut. Zelený se vaří nanejvýš 4 minuty, bílý chřest pak 5 až 8 minut.

Související články

Zdroje: www.lidovky.cz, www.idnes.cz