Pokud vám doma někdy zbývá pečivo, které nestihnete ihned spotřebovat, není nutné se ho zbavovat. Raději z něj ještě vykouzlete další skvělou pochoutku. Půjde nejen o příjemné občerstvení k filmu či televiznímu pořadu, ale jistě se hodí i na společenská setkání jako vynikající jednohubky.
Jak připravit jednoduché zapečené chlebíčky? Podívejte se na YouTube video na kanálu Jana C.:
Chuťovky ze starších rohlíků
Nakrájejte starší rohlíky na šikmé plátky, díky tomu vám vzniknou větší kousky. Každý z nich pak potřete hořčicí, kvalitním pikantním kečupem nebo jinou oblíbenou omáčkou. Následně je pečlivě zabalte do tenkých plátků libové anglické slaniny, kterou můžete zajistit i kuchyňskou jehlou. Každý kousek opečte na pánvi z obou stran dozlatova.
Podávejte s cherry rajčátky, olivami, okurkou a pár kolečky cibule. Tyto chuťovky jsou vynikající nejen teplé, ale skvěle chutnají i studené.
Chuťovky ve vajíčku
Staré rohlíky si opět pokrájejte na zhruba centimetrové plátky. Do misky si dle množství pečiva rozklepněte 1 až 2 syrová vajíčka, přidejte špetku soli, pepře, provensálského koření a směs rozšlehejte vidličkou.
Pak v ní každý kousek smočte a následně opečte po obou stranách na pánvi s předehřátým olejem. Na závěr chuťovky potřete hořčicí, přidejte plátek okurky, olivu nebo papriku a vše zajistěte párátkem.
Sladké chuťovky
Pokud máte rádi sladké, můžete staré pečivo využít i k této verzi. Jedná se o bezvadnou rychlovku, kterou máte hotovou během mžiku. Hodí se tedy i ve chvíli, kdy vás překvapí nečekaná návštěva. Pokrájejte si opět libovolný počet starších rohlíků na plátky. V misce rozšlehejte 1 syrové vajíčko a 2 hrnky mléka a připravené pečivo v této směsi smočte.
Do těstíčka můžete přidat i rozinky, ořechy nebo kandované ovoce. Pak každý kousek osmažte na pánvi jako v předchozím receptu. Odsajte ubrouskem nadbytečný tuk, naservírujte na talíř a posypte moučkovým cukrem s přídavkem vanilky a skořice. A nejlepší jsou ještě teplé ihned po přípravě.
Staré rohlíky můžete zapéct
Dalším způsobem, jak můžete šikovně spotřebovat staré pečivo, je zapečení. Díky tomu můžete během chvilky vykouzlit chutnou a zajímavou večeři. Pokud pokrm pokrájíte na kousky, vzniknou vám během mžiku i chuťovky.
Staré rohlíky nechte tentokrát v celku, jen je na několika místech za sebou prořízněte. Do vzniklých zářezů pak vložte kousky másla, uzeniny a sýra, posypte kořením a rozpečte do křupava.
Zdroje: www.toprecpty.cz, www.recepty.cz, www.vareni.cz, www.toprecepty.cz