Zdroje: YouTube.com, blesk.cz, novinky.cz

Maso s dostatečným předstihem naložíte do lahodné marinády, pak ho hodíte na perfektně rozpálený gril, opékáte ho rozumnou dobu, ale stejně je na talíři tvrdé a takřka nerozžvýkatelné? Pravděpodobně se při grilování dopouštíte jedné z nejčastějších chyb. Až se příště rozhodnete pozvat přátele na zahradní párty, dbejte při opékání masa na několik rad. Z výsledku budete nadšeni vy i všichni u stolu.

Špatná marináda

Spousta lidí do marinády na maso přidává kromě oleje a nejrůznějších bylinek a koření bohužel také sůl. V ní ale tkví ten největší problém. Sůl totiž z masa vytáhne velké množství šťávy, která tak zůstane v marinádě a maso půjde na gril už takřka vysušené. Sůl tedy vynechte a použijte ji až ve chvíli, kdy bude maso opečené. Navíc si díky tomu bude moci na talíři každý svůj kousek steaku osolit tak, jak to má rád.

Víte, jak udělat tu nejlepší krkovičku na grilu? Přesný postup najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Maso vyndejte z chladničky s předstihem

Další častou chybou je, že směřuje maso na gril rovnou z chladničky. V takovém případě je totiž stažené chladem a nikdy se nebude propékat rovnoměrně. Obvykle se pak stává, že je maso zvenčí už takřka na uhel upečené, ale uvnitř je stále syrové. Nádobu s marinovaným masem tedy vyndejte z chladničky alespoň 20 minut předtím, než se pustíte do grilování. Během té doby budou mít steaky čas na to, aby se ohřály na pokojovou teplotu, a budou se grilovat mnohem snadněji. Kromě toho budou pochopitelně i podstatně lépe chutnat.

Po grilování nechte maso odpočívat

Vůni grilovaného masa odolá asi jen málokdo. Není tak divu, že z grilu takřka vždy směřuje rovnou na talíř za nedočkavým strávníkem. Bohužel z něj ale po rozříznutí jeho šťáva rychle vyteče na talíř a maso bude suché. Zkuste být příště trpělivější, i když to možná bude stát mnoho sil, a hotové maso položte na talíř a zakryjte ho alespoň na 5 minut alobalem. Maso se tak lehce stáhne a dokonale si udrží šťavnatost.

Vidličkou ne a pozor na teplotu

Aby maso zůstalo šťavnaté, nikdy při jeho otáčení nepoužívejte ostré předměty. Jistě, s vidličkou jde obracení masa velmi snadno, bohužel do něj tak ale zbytečně děláte dírky, kterými šťáva rychle vyteče. Pozor si dejte i na teplotu grilu. I když je chuť velká a vy proto maso opékáte na velkém ohni, aby bylo rychleji hotové, dobrých výsledků s takovým postupem nikdy nedosáhnete.

Související články