Zavařování neboli sterilizace je doslova oblíbeným „sportem“ všech hospodyněk, díky kterému je možné uskladnit potraviny na dlouhou dobu. Nejčastěji se tímto způsobem zpracovává nejenom ovoce do kompotů, ale v oblibě je i mnohá zelenina. Třeba takové naložené kyselé okurky najdete v zásobě téměř každé domácnosti. V podstatě nejde o žádnou složitou činnost, jen je důležité při zavařování dodržet pár pravidel a správných postupů. Proto vám poradíme, kterým nedorazům byste se měli vyhnout a zbytečně nechybovat.

Jak funguje princip zavařování?

V podstatě jde o konzervaci, při níž dojde k likvidaci rozkladných mikroorganismů. Během vaření dochází k úniku teplého vzduchu ze sklenice a uvnitř vzniká jisté vzduchoprázdno. Jakmile zavařená sklenice zchladne, víčko se pevně přisaje na gumový kroužek a pevně drží na sklenici.

Začněte sterilizací

Základem úspěchu jsou absolutně sterilní skleničky i víčka na zavařování, které by měly být bez jakýchkoliv bakterií. Samozřejmě to platí i o veškerém používaném kuchyňském náčiní, které budete používat. Sterilizace vám zajistí, že se vám zavařeniny nebudou kazit a chytat různé plísně. Sklenice a víčka můžete povařit v hrnci s vodou, ale stejnou službu vám udělá i myčka na nádobí při programu s vysokou teplotou.

Zkontrolujte těsnost víček

K zavařování se dají používat opakovaně již použitá víčka, ale měli byste je pečlivě překontrolovat, a to hlavně těsnící gumičky. Jakmile narazíte na jakékoliv poškození, rovnou víčko zlikvidujte.

Pozor na ochutnávání

V kuchyni se bez ochutnávání neobejdete. Ale jistě víte, co může způsobit například olíznutá lžička s pokrmem, který chcete nějakou dobu uchovat. Dojde ke kontaminaci a nastartují se kvasné procesy s tvorbou plísní. A u zavařování to platí dvojnásob. Takže v případě, že budete ochutnávat lák či džem, nikdy olíznutou lžičku nebo vařečku nenamáčejte zpět.

Sklenice plňte tak akorát

Zavařovací sklenice byste měli vždy plnit tak 0,5 až 2 cm pod okraj, protože zavařované potraviny mírně zvětší svůj objem a sklenice by se mohly časem přetlakovat. Ovšem jakmile naplníte skleničky naopak málo, došlo by ke zkažení. Uvnitř tak totiž zůstane vzduch, který brání kvalitnímu utěsnění.

Otáčejte sklenice dnem vzhůru

Známý trik našich babiček. Jde o velké finále, které vám zaručí kvalitní zavařeniny. Jakmile dokončíte zavařovací proces, postavte všechny sklenice na zavařená víčka, tedy dnem vzhůru. Uvidíte, že se vám to náramně vyplatí! Uvnitř se vytvoří náležitý podtlak a skleničky s obsahem budou perfektně utěsněny. A víte, jak to poznáte? Víčka budou po obrácení vypouklá směrem dovnitř.

Zdroje: www.prostreno.cz, www.vareni.cz, www.chovatelka.cz