Zdroje: kucharkaprodceru.cz, vareni.cz, recepty.cz

Přírodní úprava patří k dost možná těm nejsnazším způsobům, jak maso připravit. Postačí plátky kuřecího, hovězího nebo vepřového masa jen okořenit a dobře propéct z obou stran na pánvi. Takto připravené maso však může být v mnoha případech poněkud sušší, a proto se k němu rozhodně vyplatí připravit i omáčku. Mezi ty nejznámější patří pepřové či smetanové omáčky. Ty však vyžadují přeci jen nějaký ten cvik a jejich příprava může méně zkušené kuchaře pořádně potrápit. Na druhou stranu existuje mnoho receptů, které zvládne naprosto každý a které ve výsledku mohou hravě konkurovat i mnohem náročnějším omáčkám k masu.

Rychlá omáčka k masu

Omáčky můžete připravovat několika způsoby, přičemž jedním z nich je využití výpečků, které zbydou na pánvi po opečení masa. Tento postup je dost možná tím vůbec nejsnazším a nejvýhodnějším. Zaprvé s ním připravíte skvělou, chutnou a hlavně rychlou omáčku a zadruhé se zbavíte výpečků a nebudete se později trápit s jejich odstraňováním při mytí pánve.

Po opečení všech kousků masa do pánve nalijte smetanu nebo třeba červené víno, snižte plamen a pomalu míchejte, dokud se všechny výpečku ode dna neodlepí a v tekutině se nerozpustí. Podle chuti můžete omáčku ještě dokořenit solí a pepřem či jiným oblíbeným kořením a nechte ji mírně zredukovat. Přidejte kousek másla, vypněte plamen a jen metličkou míchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí a nevytvoří hebkou omáčku. A je hotovo! Tato rychlá omáčka je unikátním řešením, pokud vás tlačí čas, ale zároveň se nechcete připravit o dokonalou chuť.

Úžasná cibulová omáčka

Cibulová omáčka obsahuje jen hrstku surovin, čímž jsou náklady na její přípravu mizivé. Navíc je hned hotová a zvládne ji naprosto každý. Skvěle také poslouží i k dalšímu vaření. Dá se s ní zkrátka kouzlit a dochutit si ji může každý dle vlastních preferencí.

Budete potřebovat:

1 velkou cibuli

1 lžíci hladké mouky

špetku soli

vodu

olej nebo máslo

Postup:

Nakrájíme si najemno cibuli a zpěníme ji v hlubší pánví. Když lehce zezlátne, zaprášíme ji lžicí mouky a za stálého míchání připravíme cibulovou jíšku. Následně ji zalijeme vodou a necháme několik minut vařit. Poté omáčku rozmixujeme a podle chuti osolíme. Můžeme podávat k masu nebo i k vařeným bramborám.

TIP: Pro ještě lepší chuť omáčky můžeme cibuli osmažit na výpeku, který zbyl na pánvi po smažení masa, jak bylo zmíněno výše. Takto připravená omáčka bude mít plnější chuť a zároveň i krásnou hnědou barvu.

Cibulová omáčka může sloužit i jako základ pro další omáčky. Fantazii se pak meze takřka nekladou. Například přidáte-li do omáčky lžíci hořčice, vznikne omáčka hořčicová. S pomocí smetany zase vznikne omáčka smetanová.