Cibule dnes stojí kolem třiceti korun, ale ve slevách ji můžete sehnat i za polovinu. A to se určitě vyplatí. Tato aromatická zelenina se dá totiž použít jako základ omáček, polévek nebo coby součást slaného pečení. Podle léčitelů je její konzumace v (pod)zimním období obvzlášť žádoucí, protože cibule obsahuje látky, které ulevují při rýmě, kašli a respiračním onemocněním. Posílí i slabší srdce a ledviny.

Autor videa, The Hillbilly Kitchen, vám ukáže, jak si připravit fritovanou cibuli. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Zdravá zelenina

Nejlepší je samozřejmě konzumovat zeleninu syrovou – například v pomazánkách, salátech nebo coby posypky na hotdogu. „Vhodná je i pečená, smažená, vařená nebo nakládaná cibule,“ říkají odborníci a doporučují tuto zeleninu zahrnout do běžného jídelníčku. Klasikou zimního jídelníčku je třeba cibulačka, která je sytá, zlepšuje chuť k jídlu a zároveň popíchne i líné trávení. Pokud ale máte cibule dostatek a nevíte, co s ní, můžete vyzkoušet i další specialitku – cibulové bramboráky.

Placky jako svačinka

Tyto placky jsou rychlé, levné a můžete je použít samostatně (například k vínu) nebo coby přílohu ke grilovanému masu. Příprava je poměrně snadná: Stačí, když oloupete 500 g cibule a nakrájíte ji na čtvrtkolečka.

Poté ji smíchejte s 1 nastrouhanou mrkví, 60 g parmezánu a 2 stroužky utřeného česneku. Celou směs dokořeňte ½ lžící sladké mleté papriky, solí, římským kmínem a pepřem. Placky hezky chuťově i barevně ozvláštní, když do těsta přidáte nasekanou plocholistou petrželku.

Související články

Servírování a mlsání

Nakonec do těsta vmíchejte 2 vejce a 120 g hladké mouky. Směs nedrží moc pohromadě, ale nebojte se, vše se při smažení propojí! Na pánvi nechte rozpálit kapku oleje a lžičkou vytvořte z těsta placičky, které opečte po obou stranách. Hotové, dozlatova opečené placičky servírujte s majonézou. Jsou skvělé i jako pohoštění pro návštěvy.

Zdroje: www.vareni.cz