Čím a jak vymazat formu

Nejlepší je samozřejmě tuk spojený s nějakým sypkým elementem. Dříve se doporučovalo máslo, ale protože se snadno přepaluje, je výhodnější ztužený tuk. Jsou však ctitelé másla, kteří na něj nedají dopustit. Nejdříve je vždy nutné vymazat formu tukem a následně posypat sypkými surovinami. Ať už si vyberete jakýkoliv tuk, ze všeho nejdůležitější je pečlivost, takže neopomeňte vymazat každý záhyb či skulinku. Poté vysypte formu vybraným sypkým materiálem, podle toho, co zrovna pečete. Vysypávat můžete nejen moukou či strouhankou, ale třeba i kokosem. Záleží na tom, co konkrétně pečete. V rukou s formou či pekáčkem otáčejte či pohybujte tak dlouho, dokud nebudou pečlivě všechna vymazaná místa vysypána. Přebytečný materiál odsypte pryč.

Trik pro maximální využití tuku

Pokud jste do receptu využili například zabalené máslo a na lince vám zbyl už jen prázdný obal, využijte ho. Zbývá na něm dost mastnoty na to, abyste s ním dokonale vymazali formu, kterou chcete použít.

Nepodceňte výběr formy

V současné době existuje na trhu neskutečné množství různých druhů forem s rozmanitostí v materiálech, tvarech i velikostech. Naštěstí je pryč doba, kdy jste mohli sehnat tak akorát porcelánovou či hliníkovou formu na bábovku či známý srnčí hřbet. Zmíněné materiály samozřejmě zůstaly a pro zastánce tradičního pečení jsou stále dostupné. Ale momentálně seženete i řadu forem poniklovaných a silikonových. Praktické jsou i nádoby s nepřilnavým plastovým povrchem, z nichž se moučníky velmi snadno vyklápějí.

Každé těsto potřebuje něco jiného

Přestože se z moderních forem těsta vyklápějí takřka bez námahy, je obvykle lepší pečící nádobu lehce vymastit, a to buď olejem, tekutým margarínem nebo máslem. Pečete bezé, ořechové nebo marcipánové těsto? V tom případě je nejlepší formu i lehce vysypat moukou. Jestliže máte kovové formy a plechy, vymažte je máslem nebo margarínem, které nechte předem při pokojové teplotě mírně povolit. A co třená těsta? Ta obsahují dost tuku, takže riziko přichycení je docela nízké. Přesto je lepší formu alespoň trošku vymazat. Budete mít větší záruku, že se připravovaný moučník při vyklápění nijak nepotrhá.

Pomůže i pečicí papír

Pokud pečete ve formě, do které je možné vložit pečicí papír, použijte ho. Formu tak nemusíte předem vymazávat, což platí u většiny těst. Některá hotová a předem vyválená těsta v plátu jsou přímo nachystaná na pečení. Takže je stačí jen rozmotat a vložit na plech nebo do formy. Ale pozor, u bezé a těst obsahujících ořechy nebo marcipán vymažte lehce i pečicí papír. Při pečení vrstvených moučníků, jako jsou třeba medovník nebo marcipánový dort, které se skládají z více vrstev spojených na sebe krémem, postupujte následovně. Předkreslete si na pečicí papír kruh, potřete ho tukem a teprve potom na něj naneste připravené těsto.

Vysypávat můžete i strouhankou

Na vysypávání formy můžete použít nejen hrubou mouku, ale i osvědčenou strouhanku, která může být jemná, hrubá i opražená. Na pečení světlého moučníku je lepší zvolit světlou strouhanku, tmavší použijte třeba na kakaový korpus. Kromě toho můžete použít i nasekané mandle, mandlové lupínky, kokosovou moučku, vločky nebo bramborovou vlákninu. Mandlové lupínky navíc dodají vašemu moučníku na atraktivnosti.

Při vysypávání formy pozor na alergeny

Momentálně dost lidí trpí různými alergiemi. Ať už je to přecitlivělost na lepek nebo mléko, je nutné se tomuto faktu přizpůsobit. Použijte tuk bez obsahu mléka a místo mouky a strouhanky jinou z alternativ, jako jsou například prosné vločky, mandle nebo bezlepková mouka.

První pomoc, když se těsto přichytí

Kdyby se vám i přes pečlivé vymazání formy stalo, že se těsto někde přichytí, nezoufejte! Vždy existuje cesta. Pomůže řešení, které často využívaly už naše babičky. Navrch formy položte utěrku namočenou ve studené vodě. Po chvilce zkuste, jestli se moučník uvolnil, a podle potřeby utěrku znovu namočte. A další vychytávka? Dejte na plotýnku menší hrnec s vodou a přiveďte ji k varu. Poté na hrnec postavte formu s pečeným těstem. Po chvilce této parní lázně už vaše pečená delikatesa půjde dozajista vyklopit.

Zdroje: www.magazin.recepty.cz, www.ahaonline.cz, www.jaktak.cz