Někdy to bez majonézy není ono. Hamburger či bramborový salát si bez této dobroty dokáže představit málokdo. Jelikož se majonéza skládá z oleje a vajec, je její energetická hodnota jaksi dost vysoká. Což se nám, pokud si hlídáme jídelníček, moc nehodí. Navíc v létě, kdy teploty stoupají nad 30 °C, se konzumace majolky nedoporučuje ani ze zdravotního hlediska.

Majonéza

Základem je olej a vejce, lépe řečeno – žloutky. Chuť omáčky doplňuje většinou hořčice, koření, citronová šťáva nebo vinný ocet. Jedna porce majolky, to je cca 15 ml, obsahuje 50 – 100 kcal. Jestliže si budete majonézu připravovat doma, což je i doporučováno, obvykle se používá řepkový olej.

Majonéza ale není jen zlo, jak si někteří lidé myslí, protože jde o dobrý zdroj omega 3 mastných kyselin, které bychom měli tělu dopřávat, neboť se podílejí například na zdravém růstu. Samozřejmě všeho s mírou, to platí i u majolky!

U kupované majonézy se nemusíte obávat o své zdraví. Při průmyslovém zpracování jsou využívány žloutky, které jsou upravené pasterizací. Naopak opatrní buďte u té domácí.

Jogurt řeckého typu

Do salátů se namísto majolky nejlépe hodí jogurt, ideálně řeckého typu, ke kterému můžete přidat jakékoliv bylinky podle vaší chuti. Nemusí se jednat jen o zeleninový salát, může jít i o bramborový. Vyzkoušejte tuto alternativu, třeba vám přiroste k srdci.

Zakysaná smetana

„Zdravější“ varianta majonézy je i zakysaná smetana, která dodá pokrmu jiný rozměr. Ano, máte pravdu, majolka to není, ale třeba vás přesvědčí fakt, že ve 100 g zakysané smetany přijmeme do těla cca 150 kcal, což je velký rozdíl oproti majonéze, u které dodáme při stejném množství organismu kalorií 650! Další alternativou je smíchání jogurtu a zakysané smetany.

Hořčice

Chuť je nesrovnatelná, ale kaloricky se hořčice vyplatí více. Rozhodně majolku v určitých případech za ni můžete vyměnit a nebude to jako pěst na oko. Vybrat si můžete z plnotučné, kremžské, dijonské nebo nějaké speciální ochucené, například zeleným pepřem či provensálskými bylinkami.

Avokádo

Může se vám zdát divné, co tu dělá avokádo, když je samo o sobě také dost kalorické, ale s majonézou se nedá srovnávat. Obsahuje tuky, které jsou pro naše zdraví velice prospěšné. A jeho využití? Zralé avokádo je měkké, takže pokud ho dáte do mističky, rozmícháte ho lehce vidličkou. Dochutit takovou „pastu“ si můžete podle sebe, nejčastěji se přidává k avokádu pepř, sůl a pár kapek oleje.

Odlehčená verze majonézy

Jestliže se vám ani jedna uvedená náhrada nezamlouvá, zkuste si doma připravit odlehčenou verzi majonézy. Stačí, když olej nahradíte zakysanou smetanou nebo jogurtem. Syrový žloutek se ale s těmito ingrediencemi nespojí. Ideální konzistence dosáhnete tím, že vejce nejprve uvaříte natvrdo, žloutek vyjmete a zamícháte do jogurtu nebo zakysanky. Přidejte do směsi dijonskou hořčici, sůl pepř a rozmixujte ponorným mixérem. Výsledkem budete příjemně překvapení!

Zdroje: www.prozeny.cz, fresh.iprima.cz, www.jimeto.cz