Sice nepatří mezi přeborníky ve zdravé výživě, ale kousky masa nebo zeleniny v křupavém obalu jsou jedním z jídel, které mají neuvěřitelně uklidňující účinky na naši mysl a dokáží navodit pocit neodolatelné pohody. V našich končinách se k obalování používá nejčastěji klasický trojobal, přičemž poslední vrstva je tvořena strouhankou. Jak si ale poradit, když z nějakého důvodu strouhanku z pečiva nemůžete nebo nechcete použít? Ukážeme vám hned několik elegantních způsobů, jak sypkou surovinu nahradit.

Lepkové, i bez lepku

Na první pohled se to může jevit jako nadlidský úkol, ale opak je pravdou. Náhražků strouhanky existuje celá řada a dá se s nimi různě improvizovat. Zaměnit ji můžete za sypké suroviny, které jsou strouhance velmi podobné. Můžete zkusit těstíčkové varianty, které vás velmi mile překvapí a možná už se ke klasice nebudete chtít vrátit.

Pro začátek se můžete na čtyři neotřelé náhražky strouhanky podívat na videu:

Zdroj: Youtube

Skvělou volbou jsou slané krekry. Jednoduše je válečkem na těsto nadrtíte a použijete je jako klasickou strouhanku. Přijít vhod vám mohou i ty ochucené. Paprikové nebo česnekové aroma dodá masu šmrnc.

Lupínky pro děti

Oblíbenou variantou hlavně u dětí jsou kukuřičné lupínky. Až vám tedy ve spíži dojde zásoba strouhanky, sáhněte po této oblíbené snídaňové pochoutce. Kukuřičné lupínky bez příchutě rozmixujte a použijte v klasickém trojobalu. Pokrmu dodají zase o trochu jinou chuť a skvělou křupavost. Jejich největším benefitem je to, že jsou přirozeně bezlepkové, tudíž je mohou i ti, kdož se vyhýbají potravinám s obsahem pšenice.

Nudle nejen do polévky

Pokud jste fanouškem asijské kuchyně, jistě ve spíži najdete alespoň jedno balení rýžových vlasových nudlí. I ty můžete směle použít k obalování masa, zeleniny nebo třeba sýrových koulí. Opět je rozmixujte a vybranou surovinu v nich obalte. Pak klasicky osmažte ve vyšší vrstvě oleje. Nedokonale rozmixované kousky rýžových těstovin v horkém oleji nabobtnají a budou křupat. I rýžové nudle jsou přirozeně bezlepkové.

Obalujte v těstíčku jako Jamie Oliver

Kromě sypkých směsí můžete zkusit i těstíčko. Lahodné má ve svém repertoátu věhlasný Jamie Oliver. Potřebovat na něj budete 80 gramů nastrouhaného tvrdého sýra, stejné množství hladké mouky, půl decilitru bílého vína, půl lžičky sladké mleté papriky a stejné množství pálivé mleté papriky, špetku soli a jedno vejce. Postup je jednoduchý, všechny ingredience smíchejte v husté kompaktní těstíčko. Skvěle se hodí na maso i zeleninu.

Ovesné vločky, mletá semínka nebo mandle

Místo strouhanky můžete použít i drcené ovesné vločky, strouhaný kokos (ten se hodí zejména na rybu) a pokud si chcete zahřešit, použít můžete drcené bramborové lupínky nebo nachos. O něco zdravější variantou jsou mletá semínka různých druhů nebo třeba mleté mandle. Obalovat můžete ale i v parmezánu nebo lahůdkovém droždí.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.rodicka.cz, cs.bakeitwithlove.com, www.milujivareni.cz