Zdroje:www.jidelniplan.cz, www.svetkreativity.cz

Vyměňte rýži za bulgur

Bulgur, respektive zelené obilky pšenice jsou nutričně mnohem zajímavější než rýže. Textura je velmi podobná a chuť není atypická a strávníka neruší. Pokud vyměníte rýži za bulgur, budete mít na talíři o čtvrtinu méně kalorií, o tři čtvrtě méně tuku, ale víc než dvojnásobek vlákniny a čtyřnásobek kyseliny listové. Záměna rýže za bulgur pak není jen zajímavá, ale také skutečně nutričně přínosná. Ptáte se, jak z bulguru náplň do paprik připravit?

Tradiční náplň ze Středomoří

Bulgur jsou sklizená ještě zelená celá zrna pšenice. V obchodě můžete nají bulgur, kde jsou zrna pšenice dobře patrná a pak se i trochu podobá rýži, nebo může jít o zrnka částečně polámaná, která vypadají jako hrubá drť nažloutlé, nazelenalé nebo nahnědlé barvy. Bulgur se tradičně používá ve Středomoří, ale je také velmi oblíbený na Blízkém východě a v Turecku. Odtud se rozšířilo používání bulguru i jinam. Vyzkoušejte, jak se vám bulgur osvědčí v kuchyni.

Nejen nádivka je důležitá. Na plněné papriky můžete vybrat i různé odrůdy paprik a hned uvidíte, jak moc se změnila chuť finálního pokrmu. Bílé, zelené nebo kapie, všechny papriky je možné použít, záleží jen na vašem vkusu a mlsném jazýčku.

Čím naplnit papriky?

Vyzkoušejte obměnu klasického receptu. Třeba si i vy zamilujete zdravější bulgur. Na papriky plněné bulgurem si připravte následující suroviny:

300 g mletého vepřového nebo namíchaného masa

8 velkých od jader očištěných paprik

4 polévkové lžíce oleje

1 střední cibule nakrájená na drobné kostky

1 hrnek zeleninového vývaru

½ hrnku bulguru

1 lžíce rajského protlaku

1 lžičku dobromysli

sůl a pepř

Jak plnit papriky?

Abyste si mohli být jistí dostatečným uvařením bulguru v nádivce, předvařte si jej v osolené vodě zhruba 20 minut. Vždy čtěte návod. Celá zrna je nutné vařit déle než nahrubo drcené obilky.
V hrnci nebo rendlíku zahřeje olej a smahněte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte maso, chvíli je orestujte, přidejte do směsi sůl, pepř i dobromysl čili oregano. Sceďte bulgur a přidejte jej do směsi s masem. Dobře, ale zlehka promíchejte.


Očištěné papriky naplňte směsí bulguru a masa. Na trošce oleje můžete naplněné papriky zlehka orestovat, jen tolik, aby slupka změkla. Papriky do pekáčku pěkně postavte jednu vedle druhé a zalijte horkým zeleninovým vývarem. Přikryté pečte v troubě na 180 °C.
Po upečení slijte výpek do rendlíku a přimíchejte do něj protlak. Takto vzniklou omáčku ještě ochutnejte a podle potřeby dochuťte.

Neobvyklé plněné papriky

Receptů na papriky plněné bulgurem je velká spousta a každý se malinko liší. Do některých směsí kuchaři přidávají sýr, fazole, ale také sušená rajčata i koření, které si spojujeme s kuchyní Středozemního moře. Najděte si vlastní obdobou plněných paprik, jsou báječné na mnoho způsobů.

Související články