Ovocné knedlíky jsou oblíbenou pochoutkou, kterou milují nejen děti ale i dospělí. Připravují se z různých druhů těst, nejčastěji z kynutých, odpalovaných, bramborových a tvarohových. Výběr těsta se zpravidla odvíjí od zvolené náplně a momentálně dostupných surovin.

Knedlíky se dají plnit nejen ovocem, ale i dalšími ingrediencemi, záleží na vašich chutích. A stejně tak je to s posypkou či případnou zálivkou. Ovocné knedlíky tak můžete připravit pokaždé jinak a vychutnávat je v mnoha zajímavých variacích.

Jak připravit tvarohové ovocné knedlíky sypané sladkou opraženou strouhankou? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu JustCook-cz:

Zdroj: Youtube

Zpracujte sezónní plodiny

Knedlíky plňte nejlépe ovocem, které právě dozrálo. Na počátku léta tedy využijte nejen jahody, ale postupem času i třešně, mirabelky, letní jablka, blumy, borůvky i meruňky nebo broskve. Na konci léta a počátkem podzimu je čas hrušek a švestek.

Nejlepší je použít ovoce vždy čerstvé, ale dá se využít i jako mražené, kdy je potřeba jej zabalit do těsta ihned po vytažení z mrazáku. V případě, že máte ovoce kompotované, vždy jej nejprve nechte okapat na sítku a před zabalením do těsta jej lehce obalte v hrubé mouce. Díky tomu těsto nezvlhne a bude kompaktní.

Klasikou je máslo, tvaroh a cukr

Je pravdou, že ovocné knedlíky posypané cukrem, strouhaným tvarohem a zalité rozpuštěným máslem, chutnají božsky! Ale věřte, že můžete díky dalším zajímavým posypkám a zálivkám dovést ovocné knedlíky k dalším úžasným chutím. Nebojte se experimentovat!

Čím sladké knedlíky posypat

Knedlíky lze posypat i mletou skořicí, kakaem nebo opraženou strouhankou. Vynikající je také mletý kokos nebo rozdrcené vlašské ořechy. Například ke knedlíkům plněným hruškami nebo švestkami se dokonale hodí mletý mák. Dosladit můžete pokrm místo cukru i medem.

Čím knedlíky posypat

K letním kynutým knedlíkům s ovocem mají mnozí nejraději strouhaný tvrdý tvaroh, práškový cukr a rozpuštěné máslo.

Zálivky a omáčky

Místo posypu z tvrdého tvarohu můžete knedlíky polít měkkým tvarohem, zakysanou smetanou nebo šlehačkou. Využít můžete i různé ovocné omáčky, které se dají připravit jak z čerstvého, tak zmrzlého a zavařeného ovoce. Rozvařte je s kouskem másla a zahustěte trochou mouky nebo pudinku. Velice oblíbený je například žahour, který se takto připravuje z borůvek. Knedlíky lze také na talíři přelít domácím čerstvým karamelem nebo čokoládovou polevou.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.fresh.iprima.cz, www.toprecepty.cz