Přestože je máslo jednou ze základních surovin převážné většiny vánočního cukroví, není nenahraditelné. Nejenže je jeho cena poměrně vysoká, ale někteří ho kvůli laktózové intoleranci nemohou. Velice snadno ho však můžete nahradit surovinami, které jej plnohodnotně nahradí. O které se konkrétně jedná? Máte hned několik možností.

Čím nahradit máslo při pečení cukroví se podívejte v tomto YouTube videu na kanále Davis TV:

Zdroj: Youtube

Hitem je opět ovocné pyré

Tato plnohodnotná a zdravější náhražka másla udělá cukroví mnohem lehčím a snadněji stravitelnějším. Ovocným pyré totiž dokonale snížíte množství tuku a vaše sladkosti budou obsahovat mnohem méně kalorií. Dané množství másla v receptu nahraďte stejným množstvím ovocného pyré. A z čeho jej můžete vyrobit?

Jablka

Jablka oloupejte a pak nakrájejte na malé kousky Následně je dejte do hrnce s vodou a nechte vařit, dokud nezměknou a část vody se nevyvaří. Na závěr směs rozmixujte.

Banány

Pyré z banánů vyrobíte jednoduše. Stačí nakrájet požadované množství banánů na menší kousky a buď je rozmixovat v mixéru, nebo je podrtit vidličkou do hladké kaše.

Dýně

Máslo lze dokonale nahradit i dýní. Postup je stejný jako v předešlých případech. Menší kostičky dýně uvařte a rozmačkejte na jemnou kaši.

Avokádo

V současné moderní kuchyni je velice oblíbené avokádo, které dokáže máslo také plnohodnotně zastoupit. Použijte vždy pouze dokonale zralé kusy. Dodáte navíc tělu jistou dávku zdravých tuků omega-3 a omega-6.

Řecký jogurt

Další výbornou náhražkou másla je i kvalitní řecký jogurt s vyšším obsahem tuku. Oproti máslu má mnohem méně kalorií, takže o Vánocích možná ani nepřiberete. Jogurt cukroví nejen odlehčí, ale dodá mu i příjemnou krémovou chuť.

Podmáslí

Využít můžete také podmáslí, kterého vždy použijte polovičku oproti dané dávce másla. Použít lze i domácí, které si snadno vyrobíte. Přidejte do hrnečku s mlékem 1 lžíci citronové šťávy a octa a nechte vše 5 minut odstát.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.magatinrecepty.cz, www.aazdravi.cz