Nechce se vám už utrácet za máslo, jehož cena stále stoupá? Anebo jej nemůžete kvůli laktózové intoleranci? Zkuste místo něho použít alternativy, které jsou ve výsledku levnější i zdravější. Dokážete s nimi upéct třeba i bábovku, zjemnit chuť omáčky a jistě je využijete i při pečení sladkého vánočního cukroví. Co můžete v kuchyni místo másla tedy použít?
Jak vyrobit domácí máslo? Na to se podívejte na videu na YouTube, na kanálu Starej Fotr:
Margarín
Máslo můžete velice dobře nahradit margarínem. Dokonce je nejen zdravější, ale i mnohem levnější. Nezaměňujte si však margarín s nezdravými ztuženými tuky, které jsou plné zdraví škodlivých transmastných kyselin. V současné době se už margaríny nevyrábějí jako dříve částečným ztužováním, ale jsou umíchány ze směsi přírodních rostlinných olejů. Díky tomu jsou výborným zdrojem zdraví prospěšných tuků.
Margarín lze použít ve stejném množství v receptech jako másla. Má velice podobnou konzistenci a chutná výborně i namazaný na chlebu či jiném pečivu. Vždy si však dávejte pozor na přidané konzervanty a umělá barviva a vybírejte co nejvhodnější druhy.
Rostlinný olej
Skvělou alternativou másla mohou být i některé oleje. Jejich předností je, že jsou bezlaktózové, což uvítají jedinci, kteří tuto situaci řeší. Jaký konkrétní druh oleje použijete, je jen na vás. Nejběžnější rostlinné oleje, jako je řepkový nebo slunečnicový, jsou relativně bez chuti.
Ovšem olej olivový mívá specifickou chuť i aroma, a proto s tím dopředu počítejte. Je třeba výborný do jemného pečiva. Stejně tak můžete využít olej kokosový, který je výtečný do sušenek, koláčů muffinů, ale i některého slaného pečiva. Stejně jako v případě s margarínem, nahrazujte máslo oleji buď v poměru 1:1 nebo použijte přibližně 3/4 předepsaného množství másla.
Řecký jogurt
Místo másla můžete při vaření použít i kvalitní řecký jogurt s vyšším obsahem tuku. Perfektně se hodí především do koláčů, buchet či sušenek. Výhodou jsou oproti máslu v tomto případě i minimální kalorie, takže tuto vynikající náhražku můžete dobře využít i při hubnutí. Pyšní se však slušným množstvím bílkovin, a navíc je i levnější. Lehce nakyslý jogurt pokrmy nejen odlehčí, ale získají i příjemnou krémovou chuť. Nahrazujte opět v poměru 1:1. Pokud je v receptu použito více jak 200 g másla, přidejte ještě o 1/4 hrnku mouky navíc, anebo snižte o stejné množství uvedené tekutiny.
Související články
Zdroje: www.kupi.cz, www.zeny.iprima.cz, www.prozeny.cz