Rychlému občerstvení se občas nevyhne nikdo z nás. Čína v podobě kuřecích nudliček v sósu ze škrobu a sójové omáčky se zeleninou u nás jaksi zdomácněla. Chutná tolik, že si ji čas od času musíme dopřát. Ať už přímo v čínské restauraci, anebo doma jako rychlovku k obědu nebo k večeři.

Milují ji i děti a její časová nenáročnost z ní dělá takřka jasnou volbu, když zrovna nestíháte. Další výhodou je, že do ní můžete dát ingredience, které máte rádi a nemusíte se otrocky držet receptu. Tím do směsi dostanete spoustu zdravé zeleniny a poměrně jednoduchý pokrm pozvednete zase o něco výš.

Pár surovin a čína je hotová


Variabilní je i příloha. Volit můžete klasickou rýži, i když se velké oblibě těší i nudle. Vybírat můžete mezi rýžovými různých tvarů a šíře, stejně jako mezi pšeničnými.

A jak na ten nejlepší jednoduchý recept na čínu, kterou si zamilují i děti? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Základ číny tvoří kuřecí maso. Hodí se na ni ale i maso krůtí nebo vepřové, kuřecí ale bude samozřejmě jemnější a děti ho milují. Nejdelší dobu přípravy zabere rýže. Připravte si tedy jasmínovou rýži a dobře ji několikrát propláchněte, aby se z ní uvolnil škrob. Pak ji uvařte dle návodu na obalu. Počítejte s tím, že to 20 minut zabere.

A to je dostatek času na přípravu hlavního chodu. Plechovku kukuřice dobře propláchněte přes cedník, abyste z ní dostali nasládlou vodu. Mrkev oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky. Připravte si ještě dvě menší cibule a ty nakrájejte na proužky.

Příprava masa na čínu

Kuřecí prsa si očistěte a nakrájejte na tenoučké nudličky. Právě v tom, jak jsou nudličky tenké, spočívá chuť a dokonalost tohoto pokrmu. Nudličky dejte do mísy a zakápněte olejem. Přidejte sójovou omáčku, koření na čínu a trochu soli. Se solí šetřete, sójová omáčka je slaná dost. Ve sklenici nebo v menší misce si připravte základ omáčky na zahuštění. Do vody dejte několik lžic sójové omáčky a dvě lžičky škrobu. Směs pořádně rozmíchejte, aby v ní nebyly hrudky.

V hlavní roli pánev

Čínské i vietnamské pokrmy se restují zprudka na speciálních pánvích wok. Pro domácí účely stačí hlubší nepřilnavá pánev. Nejprve na ní orestujte maso, na trošce oleje, zprudka ze všech stran. Jakmile se maso zatáhne, vsypte do pánve cibuli a nechte řádně orestovat, pak přidejte mrkev a nakonec kukuřici.

Základ směsi je hotový, chybí už jen škrobová omáčka, tu předpřipravenou vlijte do pánve. Škrob začne vlivem tepla houstnout. Pokud je to potřeba, hustotu omáčky můžete doladit vodou. Podle chuti své a strávníků dosolte a opepřete. Hotový pokrm podávejte s uvařenou rýží.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, toprecepty.cz