Čína po našem má s tou pravou pramálo společného, ale co na tom, hlavně, že nám chutná. Ví to i jeden z největších kritiků české gastro scény Zdeněk Pohlreich. Ten českou čínou také nepohrdne a díky jeho trikům si budete moci tohle jídlo vychutnat v o stupeň vyšší kvalitě.

Pokud chcete mít čínu křehkou a měkkou, maso naložte den předem. Skvělé jsou také madle v receptu, pokud chcete, aby v jídle křupaly, opražte je na sucho na pánvi. Zeleninu krájejte na nudličky, a ne na kolečka, celé jídlo pak bude vypadat autentičtěji. Základem dobré číny je také kvalitní sojová omáčka. Vždy se tedy podívejte, z čeho se skládá. Ideální je přirozeně fermentovaná.

Víte vůbec, kde se v české kuchyni čína vzala? Poprvé je o ní zmínka v kuchařce Anny Dubkové s názvem Mladá hospodyňka z roku 1915. Zde se jednalo o vepřové maso na čínský způsob, které však dnešní čínu nepřipomínalo, dokonce se tento pokrm konzumoval s knedlíkem.

První čínské restaurace vařily z kvalitních autentických surovin

V roce 1958 došlo k čínsko-sovětskému přátelství, a tak se dostala tato pochoutka za čas i k nám. V Praze došlo dokonce k otevření několika čínských restaurací, kde se používaly kvalitní suroviny a pravá sojová omáčka, kterou si čínští kuchaři nechávali posílat z domova.

Na začátku 80. let se začala vyrábět napodobenina sojová omáčky plná éček a dochucovadel a česká čína se konečně začala vařit v domácnostech. A samozřejmě i v restauracích, které neměly s těmi původními nic společného.

Dodnes je čína oblíbeným jídlem asijských bister a restaurací a nutno podotknout, že dnes se její kvalita výrazně zvýšila a v mnohých podnicích ji vaří rodilí kuchaři v autentickém podání.

Česká čína podle Zdeňka Pohlreicha

My si dnes ale připravíme českou verzi číny podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Na její přípravu budete potřebovat 200 g jasmínové rýže, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíci másla a sůl. Dále pak 600 g krůtích prsou, lžičku dijonské hořčice, 2 lžičky kvalitního kečupu, špetku sladké mleté papriky, půl lžičky drceného kmínu, 2 lžíce přirozeně fermentované sojové omáčky, jeden bílek, pórek, 2 lžíce rostlinného oleje a 100 gramů loupaných mandlí.

Maso nakrájené na nudličky smíchejte s hořčicí, kečupem, mletou paprikou, kmínem, sójovou omáčkou, bílkem, solí a dejte na noc do lednice. Rýži nezapomeňte před vařením řádně několikrát propláchnout, zalijte ji vodou, opět promněte v prstech, vodu slijte a tento postup opakujte tolikrát, dokud nebude voda čirá.

V hrnci, který se dá dát do trouby, orestujte rýži na oleji a promíchejte, aby se obalila ze všech stran. Zalijte ji studenou vodou, aby byla ponořená v poměru 1 hrnek rýže na 1,5 hrnku vody. Vodu osolte a přiveďte k varu. Přihoďte máslo, přikryjte pokličkou a dejte do trouby předehřáté na 150 °C na patnáct minut.

Pórek podélně rozkrojte, důkladně omyjte a nakrájete na úzké plátky. Na pánvi na sucho osmahněte mandle a vysypte do misky. V té samé pánvi pak na oleji opékejte krůtí maso ze všech stran, dokud nebude zlaté. Přisypte mandle a restujte další tři minuty. Pak přijde na řadu pórek a další tři minuty restování. Pórek musí zůstat pevný, ale měl by být měkký na skus. Maso s pórkem a mandlemi podávejte s rýží.

Zdroj: www.blesk.cz, www.fresh.iprima.cz, www.dama.cz