Cuketa je velmi tvárnou zeleninou, která se uplatní v mnoha pokrmech. Jde o surovinu, která se hodí nejen do salátů, polévek, k masu, různých placiček, ale i sladkých koláčů a dezertů. Její využití je opravdu pestré… Zkuste ji zpracovat třeba po asijsku! Oblíbeným hitem se stala cuketová čína, při které můžete různě experimentovat.

Základní recept lze obměňovat dle vaší chuti a dle zásob, které máte zrovna doma v lednici. Díky tomu se vám snadno podaří zpracovat i další kousky zeleniny, které by za pár dnů nebyly zcela „fresh“. Stačí jen zapojit fantazii a chuťové buňky pustit na špacír. Přípravu zvládnou i začínající hospodyňky, protože nejde o nic složitého. Máme pro vás variantu, kterou ocení jak vegetariáni, tak milovníci masa.

Cuketová čína plná zeleniny

Připravte si tak tři omyté střední cukety a nakrájejte na drobnější kousky tak, jak to máte rádi. Je jedno, jestli zvolíte kostičky, nudličky nebo kulaté plátky. Stejně tak je na vás, jestli necháte cuketu se slupkou nebo bez. Poté si nakrájejte cibuli na podélné plátky a zlehka ji opražte na olivovém oleji. Následně přidejte dva rozmačkané nebo utřené stroužky česneku společně s kari a mletou paprikou.

Pokud máte rádi pikantní chuť, zvolte pálivou, v případě, že vaříte i pro děti, použijte sladkou. Následně přidejte připravenou cuketu. Nechte chvíli propéct, aby byla cuketa stále příjemně křupavá a zároveň měkká. Neměla by být rozvařená, protože byste ve výsledku měli na talíři místo lahůdky nevzhlednou kaši.

Během pečení můžete přidat trochu vody, ale většinou to není potřeba. Na závěr stačí „čínu“ zakápnout kvalitní sójovou omáčkou a dochutit solí a pepřem. Pokrm je možné ovonět i čerstvými bylinkami. Jako přílohu volte nejlépe jasmínovou rýži, ale výborným doplňkem je třeba i čerstvý chléb či bageta.

Cuketová čína s kuřecím masem

Zhruba 200 g čerstvých kuřecích prsíček si nakrájejte na tenké nudličky a promíchejte je v misce s olivovým olejem a kořením, které preferujete. Můžete použít mnohé ověřené asijské směsi. Pokrájejte si na kolečka pórek nebo cibulku a lehce je na oleji osmažte v pánvi se silným dnem, nejlepší je použít přímo wok pánev.

Přidejte naložené kuřecí maso a za stálého míchání restujte do té doby, dokud maso nebude měkké. Následně přidejte nakrájenou cuketu, mrkev a papriky. Samozřejmě je možné použít i na plátky pokrájený bambus či různé klíčky a oříšky. Podlijte trochou kvalitního vývaru nebo vody a nechte pár minut vše zredukovat.

Na závěr dochuťte sójovou omáčkou, kořením a čerstvě nasekaným koriandrem. Pokrm můžete připravit samozřejmě i z vepřového, hovězího či rybího masa, anebo z krevet. Jako přílohu zvolte opět rýži nebo čerstvě ogrilovanou česnekovou bagetu.

Zdroje: www.recepty.cz, www.toprecepty.cz, www.receptynakazdyden.cz