Nudle jsou součástí každodenního jídelníčku Číňanů již po dobu 4 tisíc let. Během toho vyvinuli nejrůznější podoby nudlí a těstovin, které se odlišují tvarem, surovinami nebo způsobem přípravy. Na smažené nudle se hodí především tři druhy, které jistě znáte. Jsou to pšeničné, rýžové a skleněné nudle. Jaký druh preferujete vy, či zastáváte klasické české vaječné nudle?
Vyzkoušejte smažené nudle s kuřecím masem podle tohoto video receptu:
Rozdílné druhy nudlí
Pšeničné čínské nudle jsou vhodné především do polévek a na samotné smažení. Existuje několik druhů, které se liší pouze tloušťkou i délkou. Skleněné nudle dostaly svůj název podle průhlednosti, kterou po uvaření získají. Velmi často se využívají jako náplň do závitků, ale dají se také velmi rychle osmažit. Rýžové nudle se vyrábějí z rýžové pasty, která neobsahuje žádnou sůl. Na smažení zvolte tenké kulaté, jelikož ty ploché široké se používají spíše do polévek.
Krájení zeleniny na nudličky
Na čínské nudle budete potřebovat 400 g kuřecího masa, mrkev, pekingské zelí, pórek, bambusové výhonky, cibuli, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, kari, mletou papriku sójovou omáčku, chilli a 2 vajíčka. Maso nakrájejte na kostičky a okořeňte. Mrkev, pekingské zelí, bambusové výhonky a česnek nakrájejte na malé nudličky, cibuli na kostičky a pórek na kolečka.
Příprava nudlí
V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, do které poté vložte nudle a uvařte dle návodu na obalu. Po uvaření nudle sceďte a nechte okapat. Mezitím rozpalte hlubokou pánev, do které nalijte olej. Krouživými pohyby rozprostřete olej po celé pánvi.
Smažení veškerých ingrediencí
Do rozehřáté pánve nasypte pokrájenou cibuli a přidejte česnek. Po chvilce smažení k nim přidejte i maso. Jakmile se maso propeče, nasypte do pánve nakrájenou zeleninu. Po pár minutách přidejte okapané nudle a sójovou omáčku. V druhé pánvičce udělejte míchaná vajíčka, která nakonec přidejte ke smaženým nudlím. Hotové čínské nudle můžete s chutí podávat!
Související články
Zdroje: apetitonline.cz, toprecepty.cz