Silný vývar je lahůdka. Když k němu přičtete trochu masa, čerstvou zeleninu a domácí nudle nebo drobení, překoná jej jen máloco. Dojem však dokáže pokazit barva vývaru, občas se prostě stane, že ač uděláte vše správně, nezůstane krásně čirý, ale zakalí se. Naše babičky měly jednoduchý trik, jak z této šlamastiky vybruslit, zkuste jej také.
Bílky jako první volba
Důmyslný způsob, jak se zbavit zákalu, má michelinský kuchař. Způsob je velmi jednoduchý. V podstatě stačí jen vyšlehat bílky. Co s nimi pak udělat? Na to se podívejte na videu:
Bílky jsou skutečně jako kouzlo. Pomáhají vyčistit i ten nejvíce zakalený vývar. Pokud se vám ale nechce pracovat s vejci, nebo je nemáte, protože jste je použili třeba při přípravě domácích nudlí, máme pro vás ještě jiný trik.
Cibule na krásnou barvu
Nádhernou sytou barvu dodá polévce cibule. Ostatně ta patří do základu. Až budete příště vývar připravovat, žlutou cibuli neloupejte, pouze ji důkladně omyjte. Slupka pustí barvu do vývaru a ten bude krásně nažloutlý. Sílu barvy můžete ještě zvýraznit, když slupku mírně osmahnete a cibuli zkaramelizujete. Tu pak nechejte v polévce vyvařit. Dejte však pozor, abyste cibule nepřipravili příliš mnoho, je sladká, mohla by mírně změnit chuť polévky.
Jakou vodou zalévat?
Vývar můžete připravit prakticky z jakéhokoliv masa. Zalévejte maso v hrnci vždy vodou studenou a pomalu přiveďte k varu. Stálicí a opravdovou lahůdkou je již zmiňovaný z domácí slepice. Chuťově skvělý a výrazný je ale i kachní vývar. Silný vývar vám zajistí i hovězí oháňka. Netradiční chuť, ovšem na podporu kloubů plný kolagenu, je zase skvělý vývar z vepřových nožiček.
Zapomenutý trik našich babiček
Tento trik vás asi překvapí, ale čirou barvu vývaru získáte, pokud do něj přidáte lžičku vodky. Ano, skutečně máme na mysli alkohol. Vývar promíchejte a nechte ještě provařit, aby se alkohol vypařil a nezůstalo po něm v polévce vodkové aroma.
Související články
Zdroje: www.youtube.com, www.mojegotowanie.pl