[Komerční prezentace]

Dnešní uspěchaná doba nás nutí dělat spoustu kompromisů. Pořád jen cestujeme z práce domů a potom zase do práce, a tak často zapomínáme sledovat, zda jsme vůbec stihli sníst alespoň jeden kousek čerstvé zeleniny nebo ovoce. Podle výživových expertů bychom si ale těchto darů přírody měli dopřávat alespoň pět porcí za den. Jak to zvládnout a současně ušetřit drahocenný čas? Odšťavňováním!

Odšťavnit můžete jak zeleninu, tak i ovoce

Primární výhodou ovocných a zeleninových šťáv je především to, jak rychle a snadno z nich dokáže organismus vstřebat živiny. Vaše střeva totiž nejsou zatížena zpracováváním vlákniny, díky čemuž můžete pocítit obrovský příval energie už deset až dvacet minut poté, co šťávu vypijete. Navíc do sebe tímto způsobem dostanete látky z takového množství ovoce a zeleniny, které byste v normálním, celistvém stavu nedokázali sníst ani za celý den.

Výběr potravin, které se rozhodnete odšťavňovat, je jen na vás, avšak vždy je lepší hodit do košíku ty v bio kvalitě, jelikož neobsahují žádná chemická hnojiva či pesticidy. Pokud nevíte, kde nakupovat, zkuste si prolistovat akční leták Billa nebo třeba Albert leták. Tyto obchody totiž nabízejí různé druhy bio ovoce a zeleniny jak v rámci týdenních akcí, tak i stálé nabídky, takže se můžete spolehnout na to, že tam pokaždé něco k odšťavňování najdete.

Teď v zimě sice bývá nabídka o něco chudší, stále však existuje řada potravin, které se dají uskladnit nebo si sem najdou cestu z různých koutů světa. Mezi ně patří například zelí, řapíkatý celer, salátové okurky, rajčata, mrkev, červená řepa, špenát, batáty nebo brambory. Co se týče ovoce, tak si určitě pochutnáte na šťávě z ananasů, pomerančů, grepfruitů, citronů nebo klasických českých jablek. Šťávu vždy vypijte co možná nejrychleji, jelikož rychle oxiduje, přičemž ztrácí v ní obsažené výživné látky.

Odšťavňovač - šnekový či odstředivý?

Abyste z celé té hromady ovoce získali maximální množství živin, pochopitelně byste se měli porozhlédnout po kvalitním odšťavňovači. Teď ale vyvstává otázka, zda se pro vás hodí spíše odstředivý nebo šnekový. Hlavním kritériem bude při výběru zejména to, co se na něm chystáte odšťavňovat. S tvrdými plody si hravě poradí oba typy, avšak na listovou zeleninu nebo bylinky je lepší vzít ten šnekový.

Pak také záleží na vašich preferencích. Odstředivé odšťavňovače fungují na principu otočných nožů, které plody rozmělní a přitlačí na síto, přes které proteče odstředěná šťáva. Díky této technologii pracují rychleji, ale na druhou stranu jsou také podstatně hlučnější a hůře se umývají, takže se hodí především pro nárazové odšťavňování většího množství ovoce.

Šnekové odšťavňovače jsou vybavené rotujícími koly neboli šneky, které rozdrtí ovoce či zeleninu a přes příslušný otvor následně vytlačí výslednou šťávu. Pracují sice pomaleji, ale jsou tišší, snadněji se umývají a z plodů dovedou vytáhnout větší množství šťávy. U obou typů platí také to, že čím větší plnicí otvor, tím jednodušší obsluha - nebudete každý kousek muset složitě překrajovat a tím ušetříte spoustu práce i času.