I když citrony a limetky zná každý, není to u nás běžně rostoucí ovoce, a i v jeho přípravě a konzumaci se máme stále co učit. V jižnějších zemích, kde se sklízí citrony ze stromů po kilech, je jejich nakládání běžné a receptů tucet. Ani naše jazýčky však novými chutěmi nepohrdnou.
Zdroje: www.ceskatelevize.cz, primanapady.cz
Nakládané citrony: Ingredience jako žádná jiná
Neznáte nakládané citrony? Vyzkoušejte neobvyklé pikantní či sladkokyslé naložené plody citrusů.
Nakládané citrony nejsou jen jedny. Ve světě, a hlavně všude tam, kde citrony a limetky rostou ve velkém, si místní obyvatelé oblíbili mnohé způsoby úpravy všemožných citrusových plodů. Citrony se nakládají do soli i nálevů, nakrájené, ale také vcelku. Přidávají se do jídel, salátů, ale také se jedí jako nakládané plody společně s pečivem a sýry. Objevte hořko kyselou i slanou chuť nakládaných citrusů. I doma si je dokážete jednoduše připravit. Jen pamatujte, že je nutné používat chemicky neošetřené citrony.
Malé nakládané citrony jsou měkké a jedí se i s kůrou.
Základní recept na nakládání citronů
Na jednoduchý recept budete potřebovat následující ingredience:
- 7 chemicky neošetřených citronů
- 1 šálek soli
- 1 polévkovou lžíci cukru
- 1 lžičky celého pepře
Jak naložit citrony?
Citrony pořádně omyjte horkou vodou, stejně tak jako půllitrovou zavařovací sklenici s víkem. Následně rozřízněte na šestinky nebo silnější plátky šest citronů a sedmý rozpulte, vypeckujte a vymačkejte z něj šťávu.
Vrstvení do sklenice začíná troškou soli, na kterou položte vymačkaný citron. Pak do sklenice dejte všechny nakrájené citrony a vše zasypejte solí, cukrem i kuličkami pepře a na závěr zalejte vymačkanou šťávou. Sklenice by měla být plná tak, aby citrony nevykukovaly ze směsi ven. Takto připravený obsah dobře uzavřete a nechejte při pokojové teplotě odležet 1 až 3 měsíce.
Nakládaná zelenina i citrony jsou obyvklé na severu Afriky.
Oblíbené variace naložených citronů
Chcete zkusit různé varianty nakládaných citronů? Aniž byste měnili jednoduchý postup, ozvláštněte nakládané citrony jinými kořeněnými kombinacemi. Příště je můžete dochutit kuličkami koriandru a bobkovým listem či troškou hrubě podrcených čili papriček. Citrony chutnají také v kombinaci s indickými směsmi koření, rozmarýnem, ale také skořicí. Receptů je tolik! Inspirujte se marockou, egyptskou, indickou, čínskou, ale také středomořskou kuchyní.