Nebaví vás už z cuket připravovat stále dokola stejné recepty? Potěšte chuťové buňky voňavým a vláčným dezertem. Citronovo-cuketový chléb je nejen praktickým způsobem, jak zpracovat cukety, ale jemná chuť cukety a osvěžující kyselost citronu vytváří dokonalou kombinaci, které jen tak někdo neodolá.

Jak připravit citronovo cuketový chleba? Podívejte se na toto zajímavé YouTube video na kanálu Delish:

Zdroj: Youtube

Pár tipů pro začátek

Než se pustíte do přípravy dezertu, alespoň hodinu před tím si vyndejte z lednice vajíčka a nechte je v pokojové teplotě. Chléb je krásně vlhký nejen díky cuketě, ale i použitím olivového oleje. V tomto receptu použijte lehký olivový olej místo extra panenského olivového oleje, protože má lehčí a méně výraznou chuť.

Cuketu použijte celou i se slupkou, na řezu budou vidět tmavě zelené kousky. Tento chléb je obzvlášť zajímavý díky vůni a chuti citronu, proto nikdy nevynechávejte poslední krok s citronovou polevou.

Potřebné ingredience

K přípravě chleba budete potřebovat 3 hrnky mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku prášku do pečiva, 2 šálky krystalového cukru, kůru ze 2 velkých citronů, 3 celá syrová vejce,1 šálek olivového oleje, 1 lžíci čerstvé citronové šťávy, 1 ½ lžičky vanilkového extraktu a 2 šálky nastrouhané cukety. Na citronovou polevu si připravte 2 šálky moučkového cukru a 3 lžíce čerstvé citronové šťávy. A jak přesně postupovat?

Citronový cuketový chléb

Ve větší míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. V jiné misce smíchejte cukr a citronovou kůrou a třete je, dokud se cukr zcela nerozpustí. Následně přidejte vejce, olej a citronovou šťávu. Směs řádně promíchejte, nalijte k sypkým ingrediencím a vše pečlivě smíchejte. Pak dodejte nastrouhanou cuketu a vypracujte kompaktní těsto.

Nalijte těsto do formy na chlebíček, kterou jste předem vymazali trochou másla, anebo vyložili pečícím papírem. Následně dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C na dobu cca 45 až 50 minut. Na test, jestli je cuketový chléb hotový, použijte špejli. Pokud se na ni těsto nelepí, dezert vyjměte z trouby a nechte tak 10 minut vychladnout.

Na řadu přichází poleva

Mezitím je čas na přípravu polevy z moučkového cukru a citronu, kterou celý chlebíček polijte. Jakmile zatuhne, můžete začít citronovo cuketový chléb servírovat.

Související články

Zdroje: www.twopeasandtheirpod.com, www.pazitka.cz, www.feednfeel.cz