Zdroje: www.hunker.com, www.masterclass.com

Skladované citrony nevydrží dlouho

Skladování citronů je rozhodně možné i při pokojové teplotě, jenže jen po krátkou dobu. Vzpomeňte si, kolik kazících se citronů už jste vyhodili, protože jste je nestihli upotřebit včas. Prostě jste zapomněli. Zvlášť kupujete-li bio citrony, abyste bez obav mohli použít i skvělou a velmi aromatickou kůru tohoto ovoce. Pak je to škoda dvojnásob! Způsobů skladování citronů a citronové šťávy je mnoho, ale jen jeden dokáže udržet citrony v dobré kondici po měsíce.

Nejobvyklejší způsoby skladování citronu

Problém citronů spočívá ve vysychání jejich kůry. Jakmile se to začne dít, citron bude náchylnější k plesnivění a zkažení. Lidé si proto našli několik způsobů. Citron sice nepatří mezi vyloženě drahé zboží, ale každého jídla, které přijde nazmar, je škoda. Běžně se dočtete o těchto způsobech skladování:

  • Celý citron při pokojové teplotě – až jeden týden
  • Celý citron v lednici v uzavíratelném sáčku s minimem vzduchu – jeden měsíc
  • Citronová šťáva v uzavřené lahvi – nejlépe spotřebovat do čtyř dní, ztrácí chuť
  • Mražená citronová šťáva – tři až čtyři měsíce
  • Rozkrojené citrony sáčku v lednici – týden
  • Rozkrojené citrony nebo plátky citronů zmražené – tři až čtyři měsíce, po rozmražení rozměklé
  • Pokud chcete, citronovou kůr, můžete ji nejen kandovat, ale také nastrouhanou nasušit. Můžete ji pak používat do pečení i vaření, aniž byste museli mít neustále po ruce čerstvé citrony.

Jak skladovat citrony, aby vydržely měsíce?

Je to velmi prosté, a přece lidé tento trik neznají. Omyjte citrony a celé je vložte do uzavíratelné nádoby naplněné studenou vodu. Citrony ponořené ve studené vodě a uložené v lednici vydrží ve skvělém stavu až 3 měsíce. Pokud citron chcete použít, vyjměte citron pomocí čisté lžíce, osušte a použijte podle svých představ. Takto skladovaný citron je jako právě utržený. Je pevný a šťavnatý.