Kumkvat oválný (Fortunella margareta), zvaný ve své domovině kinkan či nagami se již po staletí pěstuje v Číně, Vietnamu a v Indočíně. Do našich obchodů se však oválné plody, které připomínají malé protáhlé pomeranče, dostaly teprve poměrně nedávno.

Kumkvát je pomalu rostoucí hustý stálezelený keř. Mladé větvičky jsou hranatější, v paždí listů mají často ostny. Lesklé, po promnutí v prstech velmi příjemně vonící listy, jsou až deset centimetrů dlouhé, mají úzká křidélka.
Květy kumkvátu jsou bílé a mají výraznou sladkou vůni. Rostou jednotlivě nebo v hroznech až po čtyřech květech.

Podmanivá vůně a osvěžující chuť

Na rozdíl od citrusů plody konzumujeme celé i s aromatickou slupkou.

Plodem kumkvátu jsou šťavnaté bobule, které vůní i vnitřní stavbou připomínají pomeranče. Kůra chutná sladce nahořkle, má výraznou citrusovou příchuť. Nakyslá dužnina obsahuje poměrně velká semena. Vyzrálé plody lze skladovat bez újmy na kvalitě několik týdnů.

  • Kumkvát obsahuje hodně vitaminu C a nahořklé látky, které rovněž obsahuje, podporují trávení.
  • Nasekané čerstvé listy se používají ve vietnamské kuchyni k dochucení jídel.
  • Plody se nejčastěji zpracovávají do marmelád a kompotů, jsou i zajímavou přísadou do netradičních pečených sladkostí.
  • Zajímavou, osvěžující chuť má i domácí kumkvátová ovocná zmrzlina.

Pěstování

Rostliny můžeme vypěstovat ze semen ze zakoupených plodů, ale protože semenáče rostou velmi pomalu, je rychlejší vypěstovat plody na roubovaných sazenicích. Jeden vzrostlý keř může nést až sto plodů.

  • Rostlinám se daří ve výživné půdě.
  • Nutný je dostatek závlahy, substrát by měl být stále mírně vlhký.
  • Od jara do podzimu jednou týdně přihnojujeme hnojivem na citrusy.
  • Ačkoliv jsou kumkváty subtropické rostliny, snášejí krátkodobé mrazy až do –15 °C. Přesto je jistější pěstovat je jako přenosné rostliny a zazimovat při teplotě 2-10°C.
  • Při letnění by neměly stát na větrném místě, ani uvnitř jim průvan nesvědčí.

Koláč z mandarinek a kumkvátů

Potřebujeme

  • 4 mandarinky
  • 3 kumkvaty
  • 250 g drcených mandlí
  • 225 g cukru
  • lžička prášku do pečiva
  • 6 vajec

Jak na to

  1. Vzhledem k tomu, že těsto neobsahuje mouku, lze koláč nabídnout i hostům držícím bezlepkovou dietu.

    Ovoce vaříme ve vodě, dokud nezměkne.
  2. Necháme je okapat, rukama dobře vymačkáme a celé i se slupkou a jádřincem je rozmixujeme do pěny.
  3. Přidáme jemně drcené mandle, cukr, prášek do pečiva a vajíčka. Všechny ingredience v mixeru zpracujeme na těsto.
  4. Formu na koláče s dvacet centimetrů vysokými okraji vymastíme i po stranách. Koláč má obsahovat hodně šťávy, proto dno formy raději ještě vyložíme pečicím papírem.
  5. Nalijeme těsto, vložíme do trouby rozpálené na sto padesát stupňů a hodinu pečeme. Hotový koláč by měl být ve středu mírně táhlý, jeho okraje naopak dobře propečené.
  6. Koláč necháme chladnout ve formě (nejlépe do rána), mandle a ovoce udrží koláč dlouho šťavnatý.

Hořká zmrzlina

Potřebujeme

  • 1 pomeranč
  • 1 limetku
  • 6 kumkvátů
  • 175 g moučkového cukru
  • velkou šlehačku
  • oplatky

Jak na to

Ráno ručním šlehačem ušleháme smetanu s pomerančovou kůrou, cukrem a šťávami z ovoce. Šleháme, až směs na metle začne vytvářet špičku, neměla by však být příliš hustá, vzniknout by měl jemný krém. Ten přemístíme do krabice z umělé hmoty s víčkem o obsahu asi 2 litry, dobře uzavřeme a mrazíme, až je zmrzlina tuhá (tři až pět hodin).

Před podáváním zmrzlinu vyjmeme z mrazničky a necháme ji trochu povolit. Podáváme ji ve skleněných pohárech, zdobíme oplatkami a jako kontrast ji můžeme polévat sladkou čokoládovou polevou.