Když se řekne bramborový salát, zpravidla si každý představí směs nakrájených brambor, vajec, kořenové zeleniny, kyselých okurek a majonézy. To je prostě česká klasika. Snadno však můžete připravit mnohem zdravější variantu, která na své chuťové kvalitě určitě neztratí. Proč tedy běžně používaný recept trochu nepozměnit? Stačí využít zdravější „náhražky“.

Jak můžete odlehčit bramborový salát? Inspirujte se v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Nahradit majonézu lze snadno

Pokud jste doposud byli zvyklí propojit bramborový salát pouze majonézou, vězte, že je mnoho dalších možností. Zkuste ji nahradit obyčejným bílým jogurtem. Přestože má kyselejší chuť, zrovna bramborovému salátu to neuškodí. Z jogurtu si můžete náhražku majonézy jednoduše připravit, a to přidáním dalších dochucovacích ingrediencí.

Vyšlehejte si „majonézu“ z jogurtu

Hlavní ingrediencí je kvalitní hustý řecký jogurt. Připravte si ho do mísy tak 1,5 hrnku. Přidejte 1 polévkovou lžíci bílého octa, který vyváží celkovou chuť svou kyselostí a lehkou nasládlostí. Dodejte i stejné množství kvalitního olivového oleje, který nejenže dodá vůni, ale majonéza bude díky němu krásně hladká a jemná.

Dochuťte 2 lžičkami své oblíbené hořčice, osolte, opepřete a řádně směs vyšlehejte do hladké konzistence. Pokud vám vyloženě nejde o radikální snížení tuků, můžete místo jogurtu použít o něco tučnější zakysanou smetanu. Majonézu lze doplnit i dalšími ingrediencemi, je to jen na vaší fantazii a chutích. Kdo má rád ostré, může použít chilli papričky či paprikové pasty, skvěle chutnají i čerstvě posekané bylinky.

Jen olej s citronem

Pokud se obejdete bez klasické husté pojící zálivky, vystačíte si s kvalitním a chutným olivovým olejem a trochou citronové šťávy. Tato směs brambory se zeleninou propojí a je chuťově velmi jemná. Salát lze případně dochutit i trochou dijonské (francouzské) hořčice.

Salát dle Vídeňáků

Inspirovat se můžete také vídeňskými sousedy, kteří do bramborového salátu také majonézu nedávají. Používají kromě oleje a octa i vývar, nejlépe domácí hovězí. Vývarem zalijí ještě horké brambory, takže se tekutina zahustí škrobem. Díky tomu vznikne typická hustá krémová zálivka.

Salát se pak už jen dochutí octem a olejem. Klasický vídeňský bramborový salát je však bez kořenové zeleniny, ovšem s řádnou dávkou čerstvé posekané cibule a někdy i čerstvými bylinkami. Podobnou verzi mají oblíbenou i v sousedním Bavorsku.

Udělejte si majonézu z vejce natvrdo

Základem dobrého výsledku je, že vejce i mléko musí mít stejnou teplotu. Vložte do mísy 1 pokrájené vejce uvařené natvrdo, přilijte 1 dl mléka a dodejte i 1 kávovou lžičku hořčice, soli a octa. Následně veškeré ingredience umixujte a následně postupně přidávejte trochu olivového oleje a zašlehávejte do zhoustnutí.

Související články

Zdroje: www.prozeny.cz,, www.toprecepty.cz, www.jaktak.cz