Co je svatojánský chléb a jak s ním naložit
7. 3. 2009

Co je svatojánský chléb a jak s ním naložit

Znáte svatojánský chléb? Pod názvem karob či karobový prášek se dá koupit v prodejnách zdravé výživy. Jde o rozemleté sušené lusky rohovníku obecného (Ceratonia siliqua), stromu, který roste v jižní Evropě. Přinášíme recepty na karobová kolečka, fondán, perník a medvědí tlapky.

Karobový prášek se dá dobře použít jako zdravá, hořkosladká náhrada kakaa. Lze jím sypat kaše, ochucovat nákypy, pudinky, koktejly, těsta či sójové mléko − na 0,25 l stačí malá lžička. Smíchaný s hroznovým cukrem v poměru 1 : 1 se výborně hodí na ovocné knedlíky.

Karob je zdrojem vitaminu B1, obsahuje bílkoviny, tuky, draslík, hořčík, železo, mangan, chrom, měď, nikl i vápník, kterého má třikrát víc než mléko. Také se mu říká čokoláda ze stromu. Vyzkoušejte si ho třeba v následujících receptech!

Karobová kolečka

Potřebujeme

  • 300 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžíci karobu

Jak na to

Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme přes noc uležet. Po vyválení z něj vykrájíme kolečka, která na vymaštěném plechu pečeme 5 až 10 minut při teplotě 175 °C. Kolečka namáčíme v polevě a slepujeme krémem.

Pro Receptář Jaroslav Holý, Melč 

 Fondán

Potřebujeme 

  • 1/4 hrnku medu
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 3 polévkové lžíce vody
  • 1 kávovou lžičku vanilkového extraktu
  • 1 hrnek amarantové mouky
  • 1/3 hrnku karobového prášku
  • 1/2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1/2 kávové lžičky kuchyňské sody
  • nasekané ořechy

Jak na to

Med, olej a vodu promícháme ve středně velkém kastrolu. Med rozpustíme krátkým ohřevem. Sejmeme z plotny a vmícháme vanilku. Do směsi dále přidáme prosátou mouku, karob, sodu a citronovou šťávu (kdo může, přidá ořechy). Kávovou lžičkou tvoříme na plechu vyloženém pečicím papírem hromádky. Pečeme asi 15 až 18 minut při teplotě 160 °C. Uchováváme jen několik dní!

Perník

Potřebujeme 

  • 2 hrnky kukuřičné mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 hrnek mléka nebo vody
  • 1 1/2 polévkové lžíce karobové mouky nebo mletého karobu
  • 1 prášek do pečiva
  • vanilkový cukr

Jak na to

V míse smísíme suché komponenty, přimícháme olej, mléko nebo vodu a dobře promícháme. Vzniklou směs nalijeme do moukou vysypané formy a pečeme 20 až 25 minut při teplotě 175 °C. Po vychladnutí vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrem. Do perníkového těsta můžeme přidat mleté ořechy, sušené ovoce nebo podle chuti koření (badyán, kardamom, anýz, hřebíček, skořici, fenykl).

Medvědí tlapky

Potřebujeme 

  • 350 g kukuřičné mouky
  • 150 g másla
  • 250 g cukru
  • 120 g strouhaných vlašských ořechů
  • 50 g karobové mouky nebo mletého karobu
  • mletý hřebíček a skořici podle chuti

Jak na to

Dobře vyhnětené těsto necháme v chladu asi den odpočinout. Vykrájené kousky klademe na plech a pečeme asi 140 minut při teplotě 175 °C.

Pro Receptář Kamila Kováčová, Nový Bor

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřimínustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Karob

(Kessi), 9. 2. 2017, 18:41

Začala jsem jíst zdravě a narazila jsem na karob, všude mluví o tom jak je dobrý ale já když si ho koupila a chtěla použít místo kakaa tak jsem myslela že se pobleju, hnusně smrdí a chutná stejně hrozně. Ke kakau to má strašně daleko a není vůbec sladký.

(VWPsQNuJ0gnDRYTuVVSsQNu), 9. 3. 2009, 09:10

Myslím, že by se dal sehnat v bio nebo racio prodejnách, všude, kde je zdravá výživa.

(VWPsQNu.~8ADRYTuVVSsQNu), 7. 1. 2009, 18:14

prosím kde bych dostal koupit svatojanský chleb neboli rohač ,ale lusky ne mouku !

(Josef Musil), 13. 12. 2008, 10:13

Svatojánský chléb - rogače se musí nechat úpně uschnout, aby lusky byly tvrdé a křechké. Teta v Chorvatsku j nejprve roztloukla, vybrala semínka, která jsou velice tvrdá e zbylý obal drtila ve hmoždíři. Měla také takový větší strojek jako na mák a v tom to rozemlela. To ale bylo a roce 1969.

(Josef Musil), 13. 12. 2008, 10:06

V Chorvatsku na ostrově Korčula ve městě Korčula roste rohovník obecný v celých alejích přímo v ulicích města. Lusky dozrávají počátkem podzimu. Chorvati jim říkají rogače. Jistě rostou i v mnoha jiných středomořských oblastech, ale v Korčule je jich zatím nejvíc co jsem viděl.

(VWPsQNuF0gFsQNs6JyvjFo), 6. 11. 2007, 09:48

Poraďte prosím ,jak postrouhat lusky svatojánského chleba.El.mixérem to nejde, na struhadle ručně je to hrůza.

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS