Tradičních receptů na zpracování dýně je všude dost. Během sezóny dýní se podává pečená dýně, dýňová polévka nebo pyré, dýně se používá do salátu i zeleninových směsí. Tato zdravá a lahodná zelenina má však mnohem širší využití. Nebojte se experimentovat a dýňové hody oživit méně obvyklými recepty, díky kterým si na dýni budete pochutnávat klidně celou zimu.

Sladká kandovaná dýně

Dýně je univerzální plodina, která se dá připravit na sladko i na slano. Zajímavou možností, jak dýni uchovat na zimu je kandování. K této úpravě se hodí různé odrůdy dýní, například tykev velkoplodá, muškátová či máslová. Proslazené kousky dýně použijete do vánočních štol, biskupských chlebíčků nebo jen tak na mlsání. Počítejte s delší přípravou, výsledek však stojí za to.

  • 1 kg dýně
  • 500 g cukru
  • šťáva ze 3 citrónů (případně lžíce kyseliny citrónové)
  • šťáva z jednoho pomeranče (případně 50 ml pomerančového džusu)

Dýni zbavte měkkých části a pokud je to nutné, oloupejte. Nakrájejte na kostičky 1-2 cm velké a zalijte vodou s kyselinou citrónovou nebo šťávou z citrónů tak, aby byla dýně ponořená. Nechte 12 hodin stát, ideálně přes noc. Ráno slijte vodu, přidejte cukr a pomerančovou šťávu či džus, promíchejte a nechte opět minimálně 12 hodin stát. Poté směs začněte zahřívat a vařte na mírném plameni, dokud dýně nezesklovatí. Trvá to většinou 15 minut, někdy je potřeba i delší doba, záleží na druhu použité dýně i velikosti nakrájených kostek. Dýni v tomto kroku hlídejte, kostky se nesmí rozvařit a být příliš měkké. Teď už máte téměř hotovo. Dýni slijte přes cedník a nechte důkladně okapat (slitou šťávu nevyhazujte).

Kostky dýně rozložte na pečící papír a na plechu je sušte v pootevřené troubě při 50 °C až se přestanou lepit k papíru i k sobě navzájem. Sušení je pomalý a dlouhodobý proces, trvá 12, ale i 24 hodin a déle. Sušit můžete i na kamnech nebo v sušičce. Po vychladnutí je možné kandované kostky ještě prosypat krupicovým cukrem. Během procesu lze použít i různá koření (skořici, badyán) a místo pomerančového džusu například džus ananasový. Dýňovou šťávu slitou před sušením použijte na přípravu limonády nebo sirupu.

Dýňový džus

Kromě vaření a pečení se dýně hodí i na přípravu nápojů. Podzimní menu doplněné o dýňový džus překoná všechna očekávání. Lahodný nápoj připravený z dýně ale klidně zavařte a vydrží vám celou zimu. Vděčná pro toto zpracování je třeba dýně velkoplodá, jejíž plody mohou vážit 30 i více kilogramů.

  • 3 kg dýně
  • 2,5 l vody
  • 1 kg cukru
  • 1 lžíce kyseliny citronové
  • 6 citrónů

Dýni oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostky. Přidejte šťávu ze 4 citrónu, kyseliny citrónovou, vodu a cukr, směs nechte 12 až 24 hodin stát. Druhý den přiveďte k varu a vařte do změknutí (asi 30 minut), rozmixujte a přidejte šťávu z dalších dvou citronů. Pokud nemáte v nápoji rádi kousky, můžete přecedit přes sítko. Takto připravený koncentrát plňte do sklenic a zavařujte při 80 °C 20 minut. Před konzumací dořeďte dle potřeby vodou.

Křupavé dýňové chipsy

Výborná a zároveň zdravější alternativa bramborových lupínků se hodí na rodinné oslavy i jen tak k mlsání u televize. Chuťově skvělé plátky ochucené dýně zachutnají k pivu nebo vínu, dobře doplní i různé dipy a pomazánky.

  • 1 menší dýně se silnější dužinou (máslová, muškátová, hokaido)
  • olivový olej
  • sůl
  • koření a bylinky dle chuti

Dýni oloupejte a pomocí škrabky na brambory nebo ostrého nože nakrájejte na tenké plátky asi 2 mm silné. V míse promíchejte s trochou olivového oleje a rozložte na plech na pečící papír. Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C dokud dýně nezezlátne. V průběhu pečení plátky promíchejte nebo otočte. Těsně před dopečením posypte bylinkami a kořením.