Jistě znáte od své babičky spoustu triků, jak se otáčet v kuchyni a nic nezanedbat. Poradila vám ale vaše babička s tím, jak zajistit, aby nebyl váš sýr po několika dnech oschlý, ale stále působil svěže a chutně?

Sýr je sice lahodnou záležitostí a pochoutkou, na které si ujíždí mnoho z nás, ale je pravda, že za pár dní vyschne a pak je nepoživatelný. Přitom stačí jen maličkost, aby byl během chvíle zase svěží a chutný.

Triky, jak zamezit vyschnutí sýra

Namočte ho do mléka nebo podmáslí a uvidíte ten zázrak. Sýr bude po několika minutách opět jako když jste ho přinesli z obchodu.

Dalším trikem proti vysychání je, že do sýra vetřete máslo po celém jeho povrchu.

Čerstvý sýr se zase špatně strouhá, proto je ideální ho dát na chvíli do mrazáku a následně potřít struhadlo jemně olejem.

Pamatujte, že kvalitní sýr není žádnou levnou záležitostí, a i když ho máte v lednici, klidně se na něm může za pár dní objevit plíseň. Ta je samozřejmě v pořádku, pokud se jedná o plísňový sýr, jako je třeba niva nebo roquefort. Když se ale jedná o čedar nebo třeba parmezán, to už v pořádku není.

Mléčné výrobky vydrží déle čerstvé díky špetce soli

Abyste plesnivění zabránili, obalte sýr do ubrousku namočeného do whisky a pak ho uložte do igelitového sáčku. Také ho lze zabalit do pergamenového papíru a následně do fólie.

Mléčné výrobky vydrží déle čerstvé, když do nich přidáte špetku soli. A to, ať už se jedná o mléko či smetanu.

Sýr dokonce vydrží čerstvý až tři týdny, když ho zabalíte do pečicího papíru a dáte do lednice. Mnoho mléčných výrobků tak zůstane čerstvých i po době jejich expirace. Prošlý sýr tak nemusí skončit v popelnici. Stačí, když budete kontrolovat jeho chuť, tvar, konzistenci a vůni.

Zdroj: www.bydlimeutulne.cz, www.recepty.blesk.cz, www.kucharidodomu.cz