Znáte to – pečlivě se snažíte sklízet mladé, křupavé cuketky v ideální velikosti. A stejně se někde pod listím dokáží některé lstivě schovat a vykouknout, až když dosáhnou velikosti mladého sviště. Co si s nimi potom počít, když už se nehodí ke konzumaci za syrova ani k rychlé tepelné úpravě?
cukety žluté i zelené.
Přerostlé cukety už nemají jemnou slupku a měkká semena, proto bývá často potřeba je před tepelnou úpravou oloupat a semena odstranit. Oproti mladým plodům navíc obsahují více vody, pro některé úpravy tak bývá vhodné je nejprve nechat tzv. vypotit – tj. osmotickým působením soli „vytáhnout“ přebytečnou vodu z rostlinných pletiv. Dužina přerostlých cuket má pro někoho nepříjemnou konzistenci – „vrže mezi zuby“. Odpůrcům vrzavých cuket lze doporučit recept na slaný cuketový koláč, kde se vrzavost nastrouháním ztratí.
Cuketové řízky s česnekem
Klasika, po které nejspíš sáhne většina majitelů přerostlých cuket. Tady ale mírně vylepšená pikantním ochucením. Pokud chcete zahnat všechny upíry v okolí, můžete ji ještě doprovodit česnekovým dresinkem.
Cuketové řízky.
- přerostlá cuketa 1 ks
- česnek 3 stroužky
- sůl 2 lžičky
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- tuk na smažení
Česnekový dresink:
- smetanový jogurt 150 g
- majonéza 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- citronová šťáva 1 lžička
- sůl
- pažitka
Cuketu omyjeme a osušíme. Podle míry přezrálosti oloupeme a popř. odstraníme semena. Pokud má ještě semena měkká, bez vytvořené tvrdé vrstvy, tak je můžeme ponechat. Nakrájíme na 1 cm silné plátky.
Česnek utřeme, smícháme se solí a tuto pastu vetřeme do plátků cuket. Naskládáme na cedník a necháme 20 min odstát, až cukety pustí vodu. Pečlivě ji slijeme, popř. kratičce propláchneme studenou vodou,a by cukety nebyly přesolené. Osušíme papírovou utěrkou, obalujeme v trojobalu a prudce smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného tuku. Odkládáme na papírové utěrky, které vsáknou přebytečný tuk.
Česnekový dresink: Smícháme jogurt, majonézu a utřený česnek, dochutíme solí, citronovou šťávou a jemně pokrájenou pažitkou.
Kynutý slaný cuketový koláč
Teplý poslouží jako hlavní jídlo, studený se hodí třeba jako svačina na výlet.
Z přerostlé cukety můžete připravit chutný koláč.
- přerostlá cuketa 350 g
- polohrubá mouka 400 g
- cukr 1 lžička
- instantní droždí ½ sáčku
- mléko pokojové teploty 350 ml
- vejce 2 ks
- sádlo 70 g
- cibule 1 ks
- tyrolský špek 200 g
- česnek 2 stroužky
- majoránka 1 lžíce
- mletý kmín ½ lžičky
- sůl 1 rovná lžička
Cibuli a tyrolský špek nakrájíme na kostičky. Společně opečeme na sádle, až cibule začne zlátnout. Necháme mírně vychladnout.
Cuketu omyjeme a osušíme. Podle míry přezrálosti oloupeme a popř. odstraníme semena. Pokud má ještě semena měkká, bez vytvořené tvrdé vrstvy, tak je můžeme ponechat. Nastrouháme na hrubém struhadle.
V míse smícháme mouku, cukr, sůl, instantní droždí, koření a utřený česnek. Vmícháme strouhanou cuketu tak, aby se rovnoměrně obalila moučnou směsí. Přilijeme rozšlehaná vejce, mléko a cibuli se špekem včetně sádla, na kterém se opékal. Vařečkou dobře vymícháme, těsto je o něco hustší než na lívance. Překryjeme utěrkou a při pokojové teplotě necháme hodinu kynout.
Hlubší plech vysteleme papírem na pečení. troubu předehřejeme na 200 ⁰C. Těsto nalijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme a pečeme přibližně 25 minut, až povrch zezlátne. Jíme teplé i studené.
Cuketa v hořčičné smetaně
Zeleninový přívarek, kterým můžeme doprovodit pečená nebo dušená masa.
Cuketa v hořčičné smetaně.
- přerostlá cuketa 500 g
- olivový olej 1,5 lžíce
- smetana ke šlehání 150 ml
- hrubozrnná hořčice 1 lžička
- dijonská hořčice 2 lžičky
- sůl
Očištěnou cuketu nakrájíme na středně 2 cm kostky. V hlubší pánvi rozpálíme olej, vsypeme cuketu a prudce opékáme, až začne zlátnout.
Obě hořčice rozmícháme ve smetaně. Hořčičnou smetanou zalijeme opečenou cuketu, ztlumíme plotýnku a na středním plameni dusíme, až se částečně odpaří tekutina a smetana zhoustne. Cuketa by měla zůstat pevná na skus. Pokud je třeba, dosolíme, ale dijonská hořčice je zpravidla dostatečně slaná.
Musaka
Kořeněně vonící řecký pokrm z mletého masa, do kterého lze spotřebovat různorodou sezónní zeleninu. Sice při přípravě musaky zašpiníme trochu víc nádobí, ale výsledná chuť stojí za to. A navíc - musaku lze s úspěchem před zapečením zamrazit v alobalových miskách, které lze poté vložit zmrzlé celé přímo do trouby a zapéci, takže můžeme celou přípravu (včetně zašpinění více pánví) udělat najednou ve velkém a připravit si tak skvělé domácí polotovary pro pozdější využití.
Přerostlou cuketu využijete i při přípravě musaky.
- zelenina v libovolných poměrech, jaké poskytne sezónní zahrádka (cuketa, lilek, nové brambory, rajčata) – celkové množství zeleniny cca 700 g
- mleté jehněčí nebo hovězí maso 400 g
- cibule 1 ks
- skořice 1 lžička
- česnek 1 stroužek
- oregano ¼ lžičky
- pepř
- sůl
- olivový olej
Bešamel:
- máslo 25 g
- hladká mouka 1,5 lžíce
- mléko 250 ml
- muškátový oříšek 5 strouhnutí
Zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky. Cuketu a brambory opečeme zprudka na olivovém oleji. Lilek rozložíme na plech pokrytý pečicím papírem, štědře pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby rozehřáté na 200 st. péci cca na 15 min, až změkne a zezlátne. (Při tomto postupu nenasákne tolik oleje jako při klasickém opékání). Rajčata pouze nakrájíme, neopékáme.
Cukety se dají využít na mnoho způsobů.
Na druhé pánvi rozpálíme olivový olej, vsypeme cibuli nakrájenou na drobné kostičky a opečeme do sklovita. Přidáme mleté maso a prudce opékáme, aby zhnědlo. Okořeníme ho solí, pepřem, skořicí, česnekem a oreganem.
Musaku můžeme i zmrazit.
V rendlíku rozpustíme máslo, vsypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji mlékem a provaříme 15 min na hladký bešamel. Ochutíme ho solí a muškátovým oříškem.
Do zapékací nádoby naskládáme vrstvu zeleniny (pokud používáme brambory, tak jimi začneme), mírně ji posolíme. Překryjeme vrstvou masa. Skládáme další vrstvu zeleniny a masa. Končíme vrstvou zeleniny. Povrch zalijeme bešamelem a dáme péci do trouby při 180 ⁰C. Pečeme přibližně 30 min, až bešamel zezlátne.
Další recepty Kamily Procházkové najdete na webu celorocnikucharka.cz