Růžičková neboli lahůdková kapusta je bohatá na vitamin C a na beta-karoten, který se v organismu přeměňuje na vitamin A. Na konci zimy tedy ideální posílení vaší imunity. Nadto se nemusíte bát o svou váhu, protože obsahuje dietní vlákninu. Bonusem jsou i sloučeniny bojující proti rakovině a snižující cholesterol.

Pečená růžičková kapusta

Na 6 porcí:

  • Nejjednodušší příprava je obvykle nejlepší.Autor: Shutterstock.com / Cara-Foto 700 g růžičkové kapusty
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • ½ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře

Ve větší míse smícháme na polovinu překrájené očištěné kapusty s olejem a solí. Plech si vyložíme pečicím papírem a rozprostřeme kapusty. Pečeme 30 až 45 minut v troubě předehřáté na 205 °C, každých 5 minut promícháme, aby byly kapusty rovnoměrně opečené. Hotové jsou tmavě hnědé barvy, před podáváním promícháme s čerstvě mletým černým pepřem.

Opečená růžičková kapusta s jablky a slaninou

Na 4 porce:

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1 sladké jablko
  • 5 silnějších plátků slaniny
  • 2 červené cibule
  • 1 polévková lžíce másla
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Očištěné kapusty překrájíme na poloviny, červenou cibuli necháme vcelku, přidáme ke kapustám do mísy. Vše lehce pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a promícháme. Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřeme, přidáme omyté a osušené jablko vcelku zbavené středu, dovnitř dáme máslo, kterým jablko lehce potřeme i zvenčí. Pečeme 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Mezitím si na pánvi na střední výkon opražíme slaninu dokřupava, mělo by to zabrat zhruba 10 minut, dáváme pozor, aby se nepřipálila. Stáhneme a slijeme vypečený tuk.

Jakmile jsou upečené jablko a cibule dostatečné zchladlé, překrájíme je na čtvrtiny, jednotlivé vrstvy cibule rozebereme. Ve velké silnostěnné pánvi nebo woku rozpálíme olivový olej a zprudka restujeme kousky jablka, cibule a kapusty dozlatova. Před podáváním dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem.

Gratinovaná růžičková kapusta

Na 8 porcí:

  • 700 g růžičkové kapusty
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 hrnky plnotučného mléka
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 60 g strouhané uzené goudy
  • 60 g najemno nastrouhané vyzrálé goudy
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Nejprve si připravíme bešamel. V rendlíku necháme rozpustit máslo, poprášíme ho hladkou moukou a za občasného promíchání necháme opražit, dokud v mouce s máslem nevyrážejí bublinky, zabere to zhruba 2 minuty. Zalijeme mlékem a metličkou rozmícháme dohladka, přivedeme k varu, stáhneme na nejnižší výkon a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí 12 až 15 minut. Na závěr dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem a zasypeme nahrubo nastrouhanou uzenou goudou.

Mezitím si spaříme očistěné kapusty. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme a kapusty vaříme 3 až 4 minuty, vyjmeme a necháme okapat. Vložíme do zapékací mísy, přelijeme bešamelem, na vrch nastrouháme zralou goudu a pečeme 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C do zezlátnutí povrchu.

Salát s růžičkovou kapustou a quinoou

Na 4 porce:

  • Odlehčený salát je skvělým adeptem na oběd nebo večeři do krabičky.Autor: Shutterstock.com / Magdanatka 250 g růžičkové kapusty
  • 1 granátové jablko
  • 3 větší listy kadeřávku
  • 1 hrnek quinoy
  • 40 g vlašských ořechů
  • 40 g parmazánu
  • šťáva z poloviny citronu
  • extra panenský olivový olej

Připravíme si křupavý kadeřávek, omytý a osušený zbavíme silného středu, rozpůlíme a v míse pokapeme olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme. Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 15 minut dokřupava v troubě předehřáté na 180 °C. Quinou nasypeme do hrnce a zalijeme 1 půl hrnkem vody, lehce osolíme, přivedeme k varu, stáhneme na nižší výkon a necháme dojít zhruba 15 minut. Po uvaření rozprostřeme na talíř, aby rychle vychladla.

Mezitím si na mandolíně nebo ostrým nožem nakrájíme na tenké proužky kapusty. Nahrubo nasekáme vlašské ořechy, najemno nastrouháme parmezán a z granátového jablka vyjmeme zrníčka. Nejlepší a nejčistší způsob je zrníčka „dolovat“ z nakrojeného jablka pod vodou ve velké míse. Velmi názorně vše uvidíte v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Zchladlou quinou smícháme s proužky kapusty, zrníčky granátového jablka, vlašskými ořechy v míse. Dvě lžíce olivového oleje v misce zastříkneme citronovou šťávou, vidličkou promícháme a nalijeme do mísy s quinoou. Vše promícháme, dle chuti osolíme a opepříme. Servírujeme posypané kousky křupavého kadeřávku a trochou najemno nastrouhaného parmazánu.

4 triky, jak si na kapustě opravdu pochutnat

  • Dejte přednost malým jasně zeleným pevným hlavičkám s natěsno sevřenými listy bez žlutavých skvrn. Staré růžice s povadlými listy mívají nežádoucí sírový zápach a po uvaření jsou nahořklé a houbovité. Výhodou je, že pokud je necháte neomyté a odstraníte jen pár vnějších listů, vydrží v chladničce až týden.
  • Růžičkovou kapustu netrapte dlouhým vařením, ztratila by veškeré živiny a "odměnila" se silným aromatem.
  • Před samotným vařením vcelku růžičky propláchněte a zespoda lehce nakrojte do kříže, aby se uvařily rovnoměrně.
  • Vařte krátce ve vroucí vodě a hrnec nikdy nezakrývejte, aby nevznikaly sirné plyny.