Co se staršími vařenými bramborami?
Brambory jsou u nás jednou z nejoblíbenějších a nejvariabilnějších zelenin. Už jen těch příloh, které se z nich dají připravit. Jestli vás stále opakující se jídelníček už nudí, připravte si třeba právě z brambor snadné a chutné jídlo. Neprohloupíte, ani když brambor uvaříte víc a některé necháte na následující den.
Proběhla anketa Receptáře!
Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.
Brambory ze včerejška můžete snadno proměnit ve fantastické pečené brambory třeba takto. Poradí vám autorka z YouTube kanálu Menu od Koko. Jednoduchý postup udělá z obyčejných vařených brambor fantasticky voňavou a také výbornou pochoutku.
Brambůrky extra křupavé
Tento recept od Koko je velmi snadný, brambory můžete ovonět kořením podle vaší libosti a výsledkem jsou ty nejkřupavější pečené brambory, které jste kdy měli.
Vzhledem k tomu, že je důležité předvaření brambor, po kterém následuje teprve pečení, výborně se hodí i brambory uvařené předešlý den. Důležité je především rozmáčknutí, které bramboru otevře a kraje se díky tomu mohou pořádně vypéci.
Někteří navíc ještě přidávají trošku škrobu, který z nich uděla extra křupavou pochoutku. Také volba bylinek a koření je důležitá a snadno díky různým obměnám připravíte vždy trošku jinou variantu téhož vynikajícícho jídla.
Je libo bramborový salát s koprem nebo krokety?
Z uvařených brambor můžete také snadno vykouzlit vynikající salát, který se ale vůbec nemusí podobat tomu vánočnímu. Výbornou kombinací jsou brambory s najemno nasekanou cibulkou nebo zelenou částí jarní cibulky, nasekanými kaparami, lžičkou hořčice, solí, pepřem a čerstvým koprem. Na závěr vmíchejte do brambor trochu řeckého jogurtu a uvidíte, že vaše večeře může být nejen rychlá, levná, ale také zdravá a lehká.
Vařené brambory můžete také rychle zapéci s mnoha různými dobrotami. Mezi klasické a osvědčené kombinace patří špenát a sýr, slanina a cibule nebo pórek, případně i vajíčka.
Máte-li chuť spíš na smažené, z vařených brambor můžete připravit také krokety. Zhruba 200 g brambor nastrouhejte na struhadle a vmíchejte do nich jeden žloutek, 10 g škrobu a 20 g hladké mouky. Přidejte trochu soli podle chuti a vypracujte kompaktní hladkou hmotu.
Vytvarujte z této hmoty kuličky a na chvilku je odložte to mrazáku, aby vám alespoň mírně ztuhly a lépe se s nimi následně pracovalo. Kuličky potom obalte v klasickém trojobalu z mouky, vejce a strouhanky a smažte v rozpáleném oleji.
Zdroje: toprecepty.cz, vareni.cz