Ideální letní ovoce

Letní jablíčka jsou zdravou prázdninovou dobrotou, kterou milují jak děti, tak i dospělí. Obsahují nejen důležité minerální látky jako například železo, vápník, fosfor a hořčík, ale i vitamíny C, E, B a významnou kyselinu listovou. Jejich konzumace velice pozitivně ovlivňuje trávení a zdravé zažívání, a to i díky vysokému obsahu vlákniny.

Jablečný kompot

Známá pochoutka, kterou mnozí z nás znají ze špajzky našich babiček. Je jednoduchá na výrobu a máte ji během chvilky hotovou. Letní jablka rozčtvrťte, chvíli povařte ve vodě lehce oslazené vanilkovým cukrem, do níž můžete přidat i pár hlaviček hřebíčku a celou skořici. A je hotovo. Kompot můžete podávat v teplém stavu, ale v horkých letních dnech osvěží zejména dokonale vychlazený.

Křížaly

Omytá jablka nejprve omyjte a po osušení je zbavte jádřinců. Nakrájejte je na stejně tenké (2 až 3 mm) plátky a vložte je do předehřáté trouby na 60 °C. Je lepší nechat pootevřená dvířka, aby z trouby unikala pára. Ve chvíli, kdy budou křížaly křupavé, nechte je vystydnout. Můžete je rovnou konzumovat nebo vložit do plátěného sáčku či kuchyňské dózy. Díky tomuto způsobu lze zpracovat velké množství jablek a budete mít v zásobě zdravé mlsání na zimu. Křížaly můžete samozřejmě vyrobit i v elektrické sušičce.

Jablečný mošt

Lahodná jablečná šťáva vždy osvěží a lze ji vyrobit doma pomocí odšťavňovače. Můžete využít i odborníků a nechat si mošt udělat v moštárně. Chutný nektar lze podávat společně se šťávou z mrkve či červené řepy, půjde doslova o vitamínovou bombu. Stejně tak je možné mošt používat na pečení dezertů a koláčů. A kdybyste jej chtěli mít doma v zásobě, stačí si ho zamrazit nebo zavařit.

Jablečné pyré

Nekupujte pro děti přesnídávky v obchodě. Bývají plné „éček“, a navíc ušetříte podstatnou sumu peněz. Nejprve jablíčka pečlivě oloupejte, vykrojte jádřince a pokrájejte je na drobné kousky. Vložte je do hrnce, zalijte tak 2 až 5 cm vody a nechte rozvařit. Pak stačí jablka rozmixovat tyčovým mixérem a dochutit medem, vanilkou či skořicí. Po vychladnutí naplňte pyré do malých vyvařených zavařovacích skleniček, uzavřete je a nechte před uskladněním chvíli odpočinout dnem vzhůru.

Tradiční jablečná vejmrda

Vyrobte si výborný doplněk k masu či uzeninám. Očištěná jablka zbavte slupek a nastrouhejte je nahrubo. Na dvě velká jablka přidejte 1 lžičku 8 % octa, 10 ml vývaru a 100 g čerstvě nastrouhaného křenu. Přisolte dle chuti špetkou soli. Čerstvá vejmrda vám vydrží zhruba 2 dny v lednici nebo si je můžete zavařit a mít ji k dispozici po celý rok.

Zdroje: www.jimejinak.cz, www.primanapady.cz, www.prozeny.cz