Zdroje:www.tasteofhome.com, youtube.com

Rychlý nepečený novoroční dezert

Hledáte recept na něco rychlého a sladkého? Připravte si doma doslova za chviličku nepečený lahodný dezert. Když ho dáte uležet do lednice, stačí na několik hodin, budete mít parádní půlnoční lahůdku, která bude fantastickou sladkou tečkou za tímto rokem.

Jestli to nestihnete, nic se neděje. Vynikající lehoučký dezert z cukrářských piškotů a pudinkovou náplní není ani moc sladký ani těžký. Můžete jím také přivítat rok 2023! Vždyť jak na Nový rok, tak po celý rok a něco dobrého ke kávě by určitě nemělo chybět.

Začněte curkářskými piškoty

Stejně jako v mnoha dalších nepečených dezertech i do tohoto moučníku patří cukrářské piškoty. I když je jasné, že někdy z nouze sáhneme po piškotech dětských, kulatých, pokud si chcete opravdu pochutnat, použijte ty cukrářské. Jsou prostě jiné a možná vás překvapí, že taková cukrovinka má i dlouhou tradici. Piškoty vyráběné z moučkového cukru, másla a vajec pocházejí už ze starověkého Řecka.

První zmínky o tomto docela jednoduchém piškotu pocházejí prý už z 5. století př. n. l., kdy byly snad používány jako občerstvení pro sportovce během olympijských her. Cukrářské piškoty se později rozšířily do celého starověkého Řecka a Říma a staly se oblíbenou laskominou pro všechny vrstvy společnosti. V průběhu staletí se cukrářské piškoty vyráběly v mnoha zemích po celém světě a staly se jednou z nejoblíbenějších cukrovinek na celém světě. Jsou také často základem nepečených dezertů.

Novoroční lahůdka krok za krokem

Ale teď už pojďme zpět k té slibované sladké tečce za končícím rokem. Pokud se chcete podívat pod ruce někomu, kdo má moučník v malíčku, zde máte možnost v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Než se vrhnete do přípravy pamatujte, že budete potřebovat asi 25 kusů cukrářských piškotů a mléko na namáčení. Do náplně přijde půl litru mléka, 100 g cukru, 40 g škrobové moučky, balíček vanilkového cukru a 125 g vanilkového nebo obyčejného jogurtu. Na horní ochucenou vrstvu budete potřebovat 150 ml pomerančového džusu, 50 g cukru a 30 g škrobové moučky. Na ozdobení použil autor hoblinky z bílé čokolády.

Skvělý nepečený zákusek kdykoliv

Na přípravu budete potřebovat škrob, ale stejně tak můžete použít vanilkový pudink. Náplň pak přikryjete mírně průsvitnou vrstvou pomerančem ochuceným pudinkem, který ale volá po nějakém dozdobení. Hoblinky z bílé čokolády jsou určitě fajn, ale jestli můžete přidat pěkné cukrové kuličky nebo hvězdičky, dezert určitě prokoukne a bude pěkný i na oko.


V létě pak můžete pomerančovou vrstvu nahradit čerstvým zahradním ovocem a z novoročního dezertu bude rázem svěží letní lehoučký zákusek na kterém si smlsne celá rodina.

Související články