Zdroj: Časopis Kreativ Foodstyling: Klára Zíková

Kromě levandule lékařské se pěstují kultivary různých výšek, tvarů i barev, kvetou fialově, modře, růžově, a dokonce bíle. Její jméno pochází z latiny, protože lavare znamená umývat se a lidé ji už v antice přidávali do lázně.

Cibulový páj s gorgonzolou

Křehké těsto neboli pâte brisée není vůbec složité. Vyzkoušejte náš recept, bude se vám hodit i jindy, lze ho používat naslano i nasladko. Ingredience jsou pro koláčovou formu o průměru 24 centimetrů.

Křehké těsto

  • 250 g hladké mouky (použít můžete i špaldovou)
  • 125 g másla
  • 50 ml ledové vody
  • 1 lžička soli

Náplň

  • 200 g gorgonzoly
  • 500 g cibule
  • 125 g anglické slaniny
  • 2 lžičky květů levandule
  • 2 vejce L
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce másla plus trocha na vymazání formy

Postup:

Nejprve připravte těsto. V míse rukama zpracujte mouku spolu s máslem do konzistence drobenky. Osolte ho, přidejte vodu a rychle vypracujte vláčné a hladké těsto. Vytvořte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte hodinu vychladit v lednici.

Troubu předehřejte na 190 stupňů. Odpočinuté těsto vybalte a rozválejte na lehce pomoučené pracovní desce do kruhu. Vložte ho do máslem vymazané koláčové formy a přesahující okraje odřízněte. Dno propíchejte vidličkou a celou plochu vyložte pečicím papírem. Papír posypte fazolemi nebo rýží pro zatížení, těsto vložte do trouby a předpečte ho 10 minut.

Zatímco se peče korpus, připravte náplň. Slaninu na suché pánvi opečte dozlatova a přendejte ji na papírovou kuchyňskou utěrku, aby se zbavila přebytečného tuku. Výběr slaniny necháváme na vás, my máme nejraději část ve formě kostiček v náplni a část opečených plátků na ozdobu. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na másle ji orestujte při co nejnižší teplotě do světle zlaté barvy.

V míse smíchejte vejce a smetanu, přidejte cibuli a část opečené slaniny a nalijte směs na korpus. Posypte ho rozdrobenou gorgonzolou, zbytkem slaniny a levandulí. Páj vložte do vyhřáté trouby, snižte její teplotu na 175 °C a pečte 20 až 30 minut. Před servírováním nechte páj deset minut odpočinout ve formě.

Kuře pečené s meruňkami

Určitě nezískáte chuť podobnou klasickému českému pečenému kuřeti, ale obohatíte si jídelníček o úplně nové možnosti a rozšíříte kuchařský um neobvyklým směrem.

  • 16 kuřecích paliček
  • 8 až 10 tvrdších meruněk
  • 6 snítek levandule
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 3 lžíce bílého balsamikového octa
  • 4 lžíce medu
  • půl lžičky kajenského pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

Troubu předehřejte na 190 °C. Na pánev nalijte dvě lžíce olivového oleje a postupně na něm všechny kousky kuřete opečte ze všech stran dozlatova. Do pekáče nebo zapékací mísy naskládejte kuře, olej z pánve vylijte. Na pánev nalijte víno a deglazujte ji, tedy odvařte všechny připečené kousky. Přiveďte k varu a zredukujte na polovinu. Přidejte jeden a půl lžíce balsamika a stejné množství medu. Promíchejte a nalijte na kuře.

Meruňky rozpulte, vypeckujte, řeznou stranu potřete olivovým olejem a položte mezi kousky kuřete, osolte a opepřete. Zbylý balsamikový ocet a med rozmíchejte v misce vidličkou, kuře s meruňkami jím zakápněte a posypte levandulovými květy. Vložte do trouby a pečte 40 minut nebo dokud nebude po zapíchnutí ostrého nože ke kosti z masa vytékat čirá šťáva. Pekáč položte na podložku doprostřed stolu a servírujte třeba s bramborami opečenými na olivovém oleji a zelenými fazolkami.

Voňavý cukr do moučníků

Jestli vám levandulová chuť vyhovuje, připravte si do zásoby cukr ze čtvrtiny kila toho obyčejného a tří lžiček čerstvě utržených květů. Promíchejte to, dejte do sklenice, nahoru přidejte ještě dvě celé snítky, sklenici dobře uzavřete a nechte na tmavém a suchém místě deset dnů. Občas protřepejte. Nebo můžete cukr a květy rozmixovat, pak se dá levandulový cukr použít už po několika dnech. Hodí se i do zmrzlin nebo limonád.

Ještě zkuste tyhle kuchyňské tipy

  • Při pečení muffinů a brownies přidejte do těsta půl polévkové lžíce květů.
  • Při přípravě meruňkového džemu k jednomu kilogramu ovoce přidejte kávovou lžičku čerstvých nebo sušených květů.
  • Vyrobte si sirup: nalejte do rendlíku dva šálky vody, přidejte dva hrnky čerstvé nebo sušené levandule a buď cukr, nebo stévii v množství podle vaší chuti. Povařte pět minut, nechte vychladnout a uchovávejte v ledničce.
  • Ozdobit jemnými kvítky můžete téměř jakékoli vlastní dorty a dezerty.
  • Přidejte ji do směsí koření, které mají připomenout středomořskou a provensálskou kuchyni.

Další recepty a nápady na tvoření najdete v časopise Kreativ, který je právě na stáncích. Prolistovat si jej můžete zde.