Celé pole levandule k dnešnímu vaření potřebovat nebudete, ale pár voňavých snítek ano. Přidávají každému z těchhle jídel další rozměr: představu volného nebe nad hlavou, zlatého slunce, bzukotu včel a chladivého vánku.
Zdroj: Časopis Kreativ Foodstyling: Klára Zíková
Kromě levandule lékařské se pěstují kultivary různých výšek, tvarů i barev, kvetou fialově, modře, růžově, a dokonce bíle. Její jméno pochází z latiny, protože lavare znamená umývat se a lidé ji už v antice přidávali do lázně.
Cibulový páj s gorgonzolou je báječný lehký oběd.
Cibulový páj s gorgonzolou
Křehké těsto neboli pâte brisée není vůbec složité. Vyzkoušejte náš recept, bude se vám hodit i jindy, lze ho používat naslano i nasladko. Ingredience jsou pro koláčovou formu o průměru 24 centimetrů.
Křehké těsto
- 250 g hladké mouky (použít můžete i špaldovou)
- 125 g másla
- 50 ml ledové vody
- 1 lžička soli
Náplň
- 200 g gorgonzoly
- 500 g cibule
- 125 g anglické slaniny
- 2 lžičky květů levandule
- 2 vejce L
- 125 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce másla plus trocha na vymazání formy
Postup:
Nejprve připravte těsto. V míse rukama zpracujte mouku spolu s máslem do konzistence drobenky. Osolte ho, přidejte vodu a rychle vypracujte vláčné a hladké těsto. Vytvořte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte hodinu vychladit v lednici.
Troubu předehřejte na 190 stupňů. Odpočinuté těsto vybalte a rozválejte na lehce pomoučené pracovní desce do kruhu. Vložte ho do máslem vymazané koláčové formy a přesahující okraje odřízněte. Dno propíchejte vidličkou a celou plochu vyložte pečicím papírem. Papír posypte fazolemi nebo rýží pro zatížení, těsto vložte do trouby a předpečte ho 10 minut.
Zatímco se peče korpus, připravte náplň. Slaninu na suché pánvi opečte dozlatova a přendejte ji na papírovou kuchyňskou utěrku, aby se zbavila přebytečného tuku. Výběr slaniny necháváme na vás, my máme nejraději část ve formě kostiček v náplni a část opečených plátků na ozdobu. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na másle ji orestujte při co nejnižší teplotě do světle zlaté barvy.
V míse smíchejte vejce a smetanu, přidejte cibuli a část opečené slaniny a nalijte směs na korpus. Posypte ho rozdrobenou gorgonzolou, zbytkem slaniny a levandulí. Páj vložte do vyhřáté trouby, snižte její teplotu na 175 °C a pečte 20 až 30 minut. Před servírováním nechte páj deset minut odpočinout ve formě.
Určitě nezískáte chuť podobnou klasickému českému pečenému kuřeti, ale obohatíte si jídelníček o úplně nové možnosti.
Kuře pečené s meruňkami
Určitě nezískáte chuť podobnou klasickému českému pečenému kuřeti, ale obohatíte si jídelníček o úplně nové možnosti a rozšíříte kuchařský um neobvyklým směrem.
- 16 kuřecích paliček
- 8 až 10 tvrdších meruněk
- 6 snítek levandule
- 200 ml suchého bílého vína
- 3 lžíce bílého balsamikového octa
- 4 lžíce medu
- půl lžičky kajenského pepře
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup:
Troubu předehřejte na 190 °C. Na pánev nalijte dvě lžíce olivového oleje a postupně na něm všechny kousky kuřete opečte ze všech stran dozlatova. Do pekáče nebo zapékací mísy naskládejte kuře, olej z pánve vylijte. Na pánev nalijte víno a deglazujte ji, tedy odvařte všechny připečené kousky. Přiveďte k varu a zredukujte na polovinu. Přidejte jeden a půl lžíce balsamika a stejné množství medu. Promíchejte a nalijte na kuře.
Meruňky rozpulte, vypeckujte, řeznou stranu potřete olivovým olejem a položte mezi kousky kuřete, osolte a opepřete. Zbylý balsamikový ocet a med rozmíchejte v misce vidličkou, kuře s meruňkami jím zakápněte a posypte levandulovými květy. Vložte do trouby a pečte 40 minut nebo dokud nebude po zapíchnutí ostrého nože ke kosti z masa vytékat čirá šťáva. Pekáč položte na podložku doprostřed stolu a servírujte třeba s bramborami opečenými na olivovém oleji a zelenými fazolkami.
Voňavý cukr do moučníků
Jestli vám levandulová chuť vyhovuje, připravte si do zásoby cukr ze čtvrtiny kila toho obyčejného a tří lžiček čerstvě utržených květů. Promíchejte to, dejte do sklenice, nahoru přidejte ještě dvě celé snítky, sklenici dobře uzavřete a nechte na tmavém a suchém místě deset dnů. Občas protřepejte. Nebo můžete cukr a květy rozmixovat, pak se dá levandulový cukr použít už po několika dnech. Hodí se i do zmrzlin nebo limonád.
Ještě zkuste tyhle kuchyňské tipy
- Při pečení muffinů a brownies přidejte do těsta půl polévkové lžíce květů.
- Při přípravě meruňkového džemu k jednomu kilogramu ovoce přidejte kávovou lžičku čerstvých nebo sušených květů.
- Vyrobte si sirup: nalejte do rendlíku dva šálky vody, přidejte dva hrnky čerstvé nebo sušené levandule a buď cukr, nebo stévii v množství podle vaší chuti. Povařte pět minut, nechte vychladnout a uchovávejte v ledničce.
- Ozdobit jemnými kvítky můžete téměř jakékoli vlastní dorty a dezerty.
- Přidejte ji do směsí koření, které mají připomenout středomořskou a provensálskou kuchyni.
Další recepty a nápady na tvoření najdete v časopise Kreativ, který je právě na stáncích. Prolistovat si jej můžete zde.
Titulka Kreativ