Brambory patří mezi zeleninu, kterou mají doma téměř všichni. Dá se z nich totiž připravit nespočet různých jídel za krátkou dobu. Recepty z brambor můžou být naslano i nasladko, a proto jsou velmi oblíbené. Uvařte si z nových brambor fantastické pokrmy, které se hodí jak k obědu, tak i k večeři a televizi.
Podle video receptu si můžete připravit dokonalé bramborové tyčinky s česnekovo-sýrovou omáčkou:
Letní bramborové saláty
V horkých dnech nemá jistě nikdo chuť na těžká jídla. Salát z nových brambor je proto dokonalým řešením na lehký a svěží oběd. Jednou z výhod nových brambor je, že je nemusíte loupat. Brambory proto stačí pouze očistit pomocí kartáčku pod tekoucí vodou a dát je vařit na 15-20 minut.
Mezitím si připravte křenovou zálivku, na kterou budete potřebovat 2 lžíce majonézy, sůl a po jedné lžíci olivový olej, bílý vinný ocet a jemně nastrouhaný křen. Všechny ingredience smíchejte dohromady. Vychladlé hotové brambory nakrájejte na menší kousky a smíchejte se zálivkou. Nakonec přidejte ještě nakrájené ředkvičky, jarní cibulky a hrst klíčků.
Jednoduché a výborné
Není nad to si jednou za čas připravit nestárnoucí klasiky, které právě teď s novými bramborami jsou nejlepší. Uvařené brambory lehce rozmáčkněte v dlani a položte na talíř. Poté na ně dejte lučinu, posypte nasekanou pažitkou a polijte rozpuštěným máslem.
Připravit si můžete také druhou variantu - s tvrdým tvarohem. Uvařené brambory stačí tvarohem pouze posypat a opět polít rozpuštěným máslem. Skvěle se k nim hodí také okurkový salát. Během chvilky tak máte lehké a osvěžující obědy bez práce s horkou troubou.
Bramborové tyčinky se sýrem
Z nových brambor si můžete rovněž připravit vynikající pochoutku, která se hodí například k televizi. 700 g uvařených brambor osolte, rozšťouchejte a přidejte k nim 100 g nastrouhaného tvrdého sýra a 120 g bramborového škrobu. Vypracované těsto přendejte do sáčku, ve kterém ho vyválejte na 1 cm tlustý plát. Sáček poté rozstřihněte a vyhoďte. Plát nakrájejte nožem na tyčinky, které už jen osmažte v oleji.
Související články
Zdroje: vlasta.cz, citymagazine.si